Idén växte fram när hon och hennes man var i Frankrike för några år sedan och tittade på Bayeuxtapeten, som är ett 70 meter långt broderi från 1070-talet. Erika Cyrillus bestämde sig för att hon själv ville brodera en berättelse. Men vilken skulle hon välja?

– Jag tänkte på en massa olika historiska berättelser. Men sen tänkte jag, varför letar jag inte i Bibeln? Där finns det ju bra berättelser som jag redan kan, säger hon.

Att hon valde Jona bok beror dels på dess korta längd och dels på att den är väldigt händelserik.

– Den känns självklar att illustrera. Den innehåller starka bilder, som när han hamnar i en stor fisk, säger hon.

Än så länge har hon blivit klar med en tredjedel sedan starten 2018, och ställer nu ut det hon har hunnit sy hittills i Veckholm kyrka.

– Den som tittar och inte broderar ska bli nyfiken på att brodera, och den som tittar och inte har läst Jona bok ska bli nyfiken på att läsa mer i Bibeln, säger Erika Cyrillus.

Jona bok är bara två sidor lång i Bibeln, men Erika ska sy den i 60 delar, med både text och illustrationer. Trots att hon har broderat i flera år har hon bestämt sig för att lära sig något nytt i varje del, till exempel en ny teknik eller ett nytt stygn.

– Jag tänker att jag ska bli duktigare för varje del, så om jag hade sytt delarna från början till slut skulle det vara snyggast broderi i slutet. Därför hoppar jag i texten, säger hon.

I snitt broderar hon tre till fyra timmar i veckan.

– Den del som gick fortast gjorde jag på två till tre veckor. Den som tog längst tid lade jag 120 timmar på. Då höll jag på i över ett år.

Tröttnar du aldrig på att brodera?

– Då pausar jag. Det är det som är skönt med att jag har gett det tio år. Brodera är bland det långsammaste man kan hålla på med, det är en jättelångsam konst, säger hon.