Prästen: Det svåraste är att vara ensam i sorgen

Lördag den 3 november är det alla helgons dag och under helgen kommer många att besöka Sollentunas två kyrkogårdar för att hedra och ägna en extra tanke åt nära och kära som har gått bort. Maja Holmberg ser ett behov av att sörja tillsammans. – Jag tror att det är en anledning till att den är så stor och har vuxit i betydelse, säger hon.

  • Publicerad 15:03, 2 nov 2018

Det kommer allt fler besökare till Sollentunas kyrkogård under allhelgona. Det är svårt att säga exakt hur många, men kyrkan uppskattar att ungefär 5 000 personer besökte kyrkogården förra året.

– En ny tendens är att många kommer redan på fredagskvällen. Därför har vi för första gången i år en konsert även på fredag kväll och våra diakoner kommer finnas ute för att fika och prata, säger prästen Maja Holmberg.

Det svåraste är känslan av att ingen förstår.

Maja Holmberg

Det som skiljer den här högtiden från resten av året och andra tillfällen då vi uttrycker vår sorg, tycker Maja är att vi samlas och sörjer tillsammans. Sorgen är annars ofta väldigt privat, nu visar vi den plötsligt för varandra och delar den – det är så tydligt att vi alla har någon vi sörjer.

– Jag tror att det är en anledning till att den är så stor och har vuxit i betydelse. Det kan vara ett behov efter det gemensamma och att inte behöva vara ensam i sorgen, det är ju det svåraste – känslan av att ingen förstår och vet vad jag går igenom. Men då att få känna att jag inte är ensam – det är otroligt fint.

Gravljus i minneslunden på Sollentuna kyrkogård.

Församlingbornas egen högtid

En annan sak som utmärker den här helgen från andra kristna högtider är att det inte är fokus på gudstjänster. Och på vissa håll sägs det att allhelgona till och med blivit större än julen.

– På julen är det på våra gudstjänster vi möter folk. Den här helgen är gudstjänsterna istället något utöver, de kommer inte i första hand. Ljuständningen  på allhelgona är församlingsbornas egen tradition som vi försöker stötta.

, säger Maja Holmberg.

Fakta

Allhelgonahelgen i Sollentuna kyrka

Fredag 2 november

  • Kl. 18.00: Musik i allhelgonatid. Kören Con Anima under ledning av Ragnhild Kjöllerström. Solist: Julia Sigblad. Orgel: Christer Wallström.

Lördag 3 november

  • Kl. 11.00: Mässa. Präst: Maja Holmberg.
  • Kl. 15.00: Konsert med Silverdalskören. Dirigent Marie Söderberg.
  • Kl. 18.00: Musik med Laurentii Motettkör. Dirigent: Lars-Åke Levin.
  • Kl. 10-20: Ljuständning i Sollentuna kyrka och Stillhetens kapell. Möjlighet till samtal.
  • Kl. 10-18: Kaffeservering i S:t Larsgården

Söndag 4 november

  • Kl. 11.30-16: Pilgrimsvandring. Start vid minneslunden, avslutning vid Turebergskyrkans gudstjänst kl 15. Ta med matsäck och vatten.
Källa: Svenska kyrkan
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Nyheter Läget i Region Stockholm extra allvarligt enligt stor granskning Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.onsdag 25/11 17:00

Gängledare gripen för mordförsök

Nyheter Mordförsök i våras En man som polisen anser vara i ledarskiktet i ett nätverk i södra Stockholm har gripits.onsdag 25/11 13:37