Potthålen vid Värmdö köpcentrum i Mölnvik är stora. Foto: Ida Leveby Andersson

Potthål vid Värmdö köpcentrum skapar tvist

Potthålen vid Värmdö köpcentrum i Mölnvik irriterar kunder och butiksägare. Nu vill köpcentret att Värmdö kommun, som äger marken, ska agera. – Den här frågan dyker upp dagligen, säger Jennifer Romare, centrumchef.

  • Publicerad 14:51, 6 sep 2018

På vägen från McDonalds förbi Willys och ut från parkeringen vid Värmdö köpcentrum i Mölnvik kör bilarna i sicksackmönster. Anledningen? Längs vägen gapar de stora potthålen i asfalten.

Stora potthål är kända för att kunna skada både däck, fälgar och fjädringssystem samt orsaka trafikolyckor.

Någon som irriterat sig på de stora groparna är Djuröbon Ebbe Fast. För några år sedan intervjuades han av Lokaltidningen Mitt i Värmdö.

– Hålen har bara blivit större och större. Tänk om man tappar taget om ratten i ett gupp, eller får punka, vinglar till och en cyklist dyker upp vid sidan av bilen, sa han då.

De åtgärdades. Men nu är de där igen.

”Den här frågan dyker upp dagligen”

Potthål på parkeringsplatsen vid Värmdö köpcentrum i Mölnvik.

Jennifer Romare är centrumchef på Värmdö köpcentrum. Enligt henne ansvarar Värmdö kommun för asfalten på just den delen av områdets parkeringsplats där det finns stora potthål.

– Vi äger parkeringen upp mot butikerna, säger hon.

Jennifer Romare säger att irritationen hos såväl butiksägarna som kunderna är stor på grund av potthålen.

– Vi pratar dagligen med våra hyresgäster och den här frågan dyker upp hela tiden, säger hon.

”Vi hade kunnat kasta i lite asfalt”

Malin Bellander (M) är ordförande i tekniska nämnden. Hon bekräftar att Värmdö kommun äger marken med potthålen men att den nyttjas av köpcentret.

– Värmdö kommun vill försöka lösa ut plätten. Det är helt galet att kommunen ska äga några kvadratmeter asfalt där vi inte har något annat. Och tills vi har landat i hur vi ska göra så har vi inte asfalterat, säger hon.

Malin Bellander menar att det hade varit möjligt för kommunen att asfaltera samtidigt som Mölnviksrondellerna asfalterades men att det inte hade varit någon långsiktig lösning.

– Jag tycker att man kanske borde ha kastat i lite asfalt då. Det hade inte kostat så mycket. Samtidigt så nyttjar köpcentret marken gratis och skulle därmed kunna ta ansvar för underhåll, säger hon.