Berörda är boende i bostadsrättsföreningen Ångpannan 7 på Långholms- och Verkstadgatan. Foto: Läsarbild Google Street View

Postnord vägrar dela ut brev – ogillar inkasten

Postnord tycker att brevinkasten sitter för högt – och vill därför inte längre dela ut brev i fastigheten i Hornstull. – Enligt min mening har de inte rätt att göra så här, säger Tarja Raita, ordförande i bostadsrättsföreningen.

  • Publicerad 11:44, 22 jan 2019

Brevinkasten i 38 lägenheter på Långholmsgatan 16-18 och Verkstadsgatan 1 sitter på 155 centimeters höjd. Vilket är dåligt för brevbärarnas arbetsmiljö då det är över axelhöjd, enligt Postnord. Gränsen går vid 125 centimeter.

– Det är jätteviktigt att vi har rätt förutsättningar. Brevbärarnas arbetsmiljö är högsta prioritet hos oss, säger Erik Fogelstrom, områdeschef för Postnord på Södermalm.

Därför hotar Postnord nu med att sluta att dela ut brev till lägenheterna med höga brevinkast, om felen inte rättas till inom några veckor.

Upprörd ordförande

Tarja Raita är ordförande i bostadsrättsföreningen Ångpannan 7.

– Spontant tycker jag att Postnord beter sig för jäkligt. De har enligt min mening inte rätt att göra så här, säger hon.

Men vad säger du om brevbärarnas arbetsmiljö?

– Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar. Det borde inte vara vårt ansvar.

Posten vill byta till boxar

Postnord vill att felen rättas till. Att brevinkasten sänks eller att föreningen sätter upp postboxar.

– Det här är ett hundra år gammalt hus. Sätter man upp boxar kommer de sticka ut runt 30 centimeter ut från väggarna. Hittills har vi tyckt att det varit för trångt för det, säger Tarja Raita.

Ska försöka hitta lösning

Styrelsen ska nu träffas för att se hur de ska göra.

Kommer de inte på någon lösning så får de 38 lägenheterna från och med 18 februari hämta sin post på Postnords Företagscenter på Rosenlundsgatan.

Posten delas ut igen så fort bristerna är åtgärdade, hälsar Postnord.