Försvann. Missbrukarnas kanyler gavs till någon som råkade gå förbi. Foto: Sacharias Källdén/Mostphotos

Postnord erkänner stor kanyl-miss

Postnord erkänner nu att de gjorde ett misstag när de delade ut 4 000 kanyler till fel person. Som sedan stal dem. Därför ersätter Postnord sprututbytet med 700 kr – trots att kanylerna kostade mycket, mycket mer.

  • Publicerad 16:15, 30 apr 2019

Vi rapporterade om den här bisarra nyheten för tre veckor sedan. Postnord skulle leverera 4 000 kanyler till Slakthusområdets sprututbyte, en klinik där de som injicerar droger kan byta ut sina använda sprutor.

Men då utbytet var stängt så lät budet en förbipasserande person kvittera paketet. Mannen försvann snabbt med kanylerna, som köpts in för cirka 4 000 kronor. Gatuvärdet bland missbrukare är dock i runda slängar 100 000 kronor.

Postnord delade ut missbrukares kanyler till fel person

Då kommenterade Postnords presspersonen Julia Spector att scenariot lät väldigt märkligt.

– Det är definitivt inte rätt hantering om det stämmer. Det får absolut inte gå till så här om det hänt som de säger, sa Spector då.

Nu har Postnord undersökt saken och kommit fram till att mycket riktigt, så här får det inte gå till. Därför ersätter de det felutlämnade paketet med totalt 743 kronor, inklusive allt. Trots att innehållet kostat sprututbytet mycket mer.

Enligt Postnords egna regler ersätter de försvunnet gods med 11,87 kronor per kilo. Då kanylerna vägde 7,35 kilo, så blir det 743 kronor.

Syftet med att låta missbrukare byta ut sina injektionsverktyg gratis, är för att förhindra spridandet av blodsjukdomar. Sprututbytet i Slakthusområdet är inofficiellt och drivs inte av landstinget, utan av Stockholms brukarförening.

Brukarföreningen säger nu att de tänker polisanmäla chauffören som lät en främling på gatan skriva under för paketet.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?