Blåsta. Niklas Eklund och Brukarföreningen ligger back 4 000 kanyler. Foto: Sacharias Källdén

Postnord delade ut missbrukares kanyler till fel person

Sprututbytet för narkotikabrukare beställde 4 000 kanyler. Men de kom aldrig fram. Postnord gav dem till en person som gick förbi på gatan, som sedan raskt försvann med paketet.

  • Publicerad 14:55, 8 apr 2019

Sprututbytet ligger i Slakthusområdet och drivs av Stockholms brukarförening, inte av landstinget. Där kan de som injicerar droger gratis byta ut sina använda sprutor och kanyler för att förhindra spridning av blodsjukdomar.

Sprututbytet hade beställt 4 000 kanyler. Men när de skulle levereras gav Postnordbudet dem till en man som gick förbi utanför på gatan, eftersom utbytet var stängt. Mannen skrev på fraktsedeln och stal sedan kanylpaketet.

"Mirakelmedicin" räddar narkomaner från döden

Allt det här ska ha hänt i torsdags klockan 10.45 utanför det låsta och nedsläckta sprututbytet.

– En av våra stamgäster satt utanför i sin bil och väntade på att vi skulle öppna klockan 12. Han såg hur Postnords bil parkerade utanför, och hur budet knackade på dörr och fönster utan att få svar, berättar Brukarföreningens chef Niklas Eklund.

Skrev under med Fröjd

Vittnet berättar hur en man då kom fram till budet, snackade lite och fick kvittera paketet. Postbudet hoppade in i sin bil och drog iväg och mannen försvann snabbt med de 4 000 kanylerna.

Enligt Niklas Eklund har kanyltjuven skrivit under med namnet "J. Fröjd", trots att det krävs att en av Brukarföreningens firmatecknare signerar för att budet ska få lämna ifrån sig ett paket.

"Er post är galen", sa dansken

Enligt Postnord så är det bara avsändaren som kan reklamera ett försvunnet paket, eftersom det är de som köpt tjänsten, inte mottagaren.

"Vi kan inte göra något", säger Eklund, som är uppgiven över att de inte kommer att få en krona i ersättning av Postnord.

– Vi ringde det danska företaget som vi beställt av. De bara skrattade och sa ordagrant "vi skiter i det här, om er post är galen kan vi inte göra något åt det". De sa att eftersom vi betalat för grejerna är de våra nu.

Värt 100 000 kr på gatan

Värdet för de 4 000 kanylerna är enligt Niklas Eklund cirka 4 000 kronor. Men på gatan är en ren kanyl värd 25-30 kronor/styck för en missbrukare, alltså blir värdet då totalt kring 100 000 kronor.

En ren spruta har ett gatuvärde på mellan 50 och 100 kronor, beroende tid på dygnet och hur desperat köparen är.

På semester

På Postnord säger presspersonen Julia Spector att det här låter väldigt märkligt.

– Det är definitivt inte rätt hantering om det stämmer. Det får absolut inte gå till så här om det hänt som de säger, säger Spector.

Enligt henne söker Postnord den aktuella chauffören för att klarhet i vad som skett. Men han är på semester.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?