Rekordmånga paket. Det förväntar sig de flesta inför julhandeln i år. Foto: Erik Ardelius

Postnord anställer 3 000 extra medarbetare

E-handeln har haft ett rejält uppsving under pandemin – samtidigt som stockholmarna uppmanas att inte besöka fysiska butiker mer än absolut nödvändigt. Nu förbereder paketjättarna för rekordnivåer under julhandeln.

  • Publicerad 05:15, 25 nov 2020

Hur ska de stora företag som hanterar paket klara den anstormning som en än mer intensiv e-handel i juletid innebär?

Peter Hesslin är chef för e-handel och logistik hos Postnord. Han beskriver att en del av bolagets förberedelse består av att få information från e-handelskunder.

– Hur mycket ska vi hämta in och hur räknar kunderna med att deras försäljning ska se ut? Vi har även vår egen historik att utgå från.

Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på Postnord. Foto: Kristina Sahlén

Postnord anställer 3 000 extra medarbetare för att klara av julhandeln – men egentligen börjar det tidigare än så.

– Vi utökar kapaciteten vad gäller hemleveranser från black friday-helgen, då börjar vår jul kan man säga. Sedan är det höga volymer hela vägen fram till veckan innan jul. I januari börjar sedan returerna.

Vilka volymer tror ni på?

– Vi har definitivt förberett oss på ett rekordår med tvåsiffriga procentsatsökningar.

Mikael Stange som är marknadschef hos DHL eCommerce Solutions är inne på samma linje.

– Volymerna blir såklart väldigt höga, delvis beroende på stundande black friday och julhandeln. Men också på grund av att fler näthandlar under rådande covid-situation.

DHL har inför black friday och julhandeln förberett sig med 50 stycken fler ombud än förra året, samt extra personal och extra öppettider vid sina egna terminaler där större försändelser lämnas ut.

Både DHL och Postnord uppmanar kunder att legitimera sig med e-legitimation och på så sätt minska risken för kö vid utlämningen.

Även hos företaget Budbee förbereder man sig inför julen och black fridays intåg.

– Förutom att vi har öppnat nya större terminaler, installerat fem nya sorteringsmaskiner och anställt väldigt mycket mer folk har vi en nära dialog med våra e-handlare och anpassar vår bemanning utefter deras försäljningsprognoser, säger Simon Strindberg, CMO hos Budbee.

Väntar ni er rekord?

–Ja, vi tror att e-julhandeln kommer att slå rekord i Sverige.

Postnords råd inför julen

Var ute i god tid, vänta inte med dina inköp till sista minuten.

När du fått information om att paketet finns hos ombudet, hämta det så snart du kan. Då hjälper du ombudet att få plats för fler paketet.

Minska köbildning genom att undvika undvik rusningstider (klockan 15–18).

Visa omtanke, håll avstånd i kön och undvik fysisk kontakt genom att legitimera dig med bank-id i PostNord app.

Ha tålamod. Både PostNord och e-handlarna kommer att jobba för högtryck med alla leveranser, men med extrema volymer kommer det att kunna ta lite längre tid än vanligt.

Flera e-handlare erbjuder hemleverans, håll utkik efter detta leveransalternativ om du vill undvika ombud och butiker.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kontrollen av trängseln i butiker har redan startat

Nyheter 30 tjänstemän på länsstyrelsen jobbar med tillsynen Första veckan med nya covid-19-lagen och länsstyrelsen har redan varit ute och kontrollerat att inte för många kunder släpps in i butikerna: "De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många...måndag 18/1 16:17

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50