Preliminärt. Posk och Borgerligt alternativ får flest mandat, nio vardera, enligt det preliminära valresultatet. Foto: Mostphotos/Åsa Sommarström

Posk i Danderyd gick starkt framåt i kyrkovalet

Sverigedemokraterna får en plats – Demokrati i Danderyds församling förlorar sitt enda mandat. Samtidigt gick det politiskt obundna partiet starkt framåt: "Fått uppmärksamheten vi förtjänar"

  • Publicerad 17:20, 20 sep 2021

Vice. Vice ordförande i kyrkorådet, Olof Bergendal. Foto: Pressbild

Under natten till måndagen kom det preliminära valresultatet för kyrkovalet 2021.

Borgerligt alternativ och Centerpartiet tappar ett mandat. Demokrati i Danderyds församling förlorar sitt enda mandat och därmed sin plats i kyrkofullmäktige.

Samtidigt gick För kyrkans framtid som numera heter Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) starkt fram och fick två mandat. Sverigedemokraterna erhöll även ett mandat.

Olof Bergendal, vice ordförande i kyrkorådet i Danderyd, och kandidat för Posk.

– Det är känns väldigt bra att vi går fram lokalt, men också på nationell nivå. Det känns också som att vi i debatter och av riksmedia har fått den uppmärksamhet vi förtjänar som näst största grupp i kyrkomötet, säger han.

Posk har nu, tillsammans med Borgerligt alternativ, flest mandat i Danderyd. Nio för respektive nomineringsgrupp.

Ordförande i kyrkorådet, Anders Bergstrand från Borgerligt alternativ, menar att resultatet inte lär förändra arbetet i fullmäktige.

– Det kommer förändra lite platser för vilka som sitter i kyrkorådet, men det är något som ska diskuteras senare. I huvudsak kommer det nog annars se ut som innan, säger han.

Han tycker att valresultatet gett tydliga signaler:

– Ja, de vill inte ha politiska partier i kyrkliga församlingarna, säger Anders Bergstrand.

Succé för Vänstern i kyrkovalet

Kyrkovalet 2021 är det tredje valet som Borgerligt alternativ backar. En effekt av att Posk gått starkt framåt, enligt Bergstrand.

– Vi har tappat successivt. Jag tror det beror på att man inte tar kyrkovalet på allvar. Det är viktigt med mobilisering och det har Posk lyckats med väldigt bra, säger han.

Olof Bergendal tror också att den nationella, och lokala, uppmärksamheten spelat roll för Posk framgång. Han hoppas på ett bra samarbete mellan nomineringsgrupperna, säger han.

– Det är jag övertygad om att det kommer bli. Vi alla i Danderyd har varit måna om att jobba för det.

Tidigare i september intervjuade Mitt i flera unga kandidater, bland annat Alexandra Holmberg (Posk). Hon kommenterar även valresultatet.

– Vi hoppades på att det skulle gå bra men det var en lite starkare ökning än vad vi väntade. Posk har satsat mycket på det här valet, även nationellt, så det känns kul som kandidat, säger hon.

Ungdomarna vill vara med och styra kyrkan

Valresultatet

Borgerligt alternativ: 34,88 procent, 9 mandat.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan: 34,57, 9 mandat.

Arbetarepartiet - Socialdemokraterna: 9,53, 2 mandat.

Centerpartiet: 8,25, 2 mandat.

Liberaler i Danderyds församling: 6,06, 2 mandat.

Sverigedemokraterna: 5,9, 1 mandat.

Totalt antal röster: 3 907 från 6 valdistrikt.

Valdeltagande: 23,84 procent (av medlemmarna i Svenska kyrkan i Danderyd).

Resultatet bygger på preliminära siffror. I veckan väntas det slutgiltiga resultatet.

Källa: Svenska kyrkan.

Visa merVisa mindre

Kyrkovalet. Några av de yngre kandidaterna i kyrkovalet 2021. Från vänster: Alexandra Holmberg och Torsten Greber från Posk och Daniel Chun från Borgerligt alternativ. Foto: Stefan Källstigen