Under natten till måndagen kom det preliminära valresultatet för kyrkovalet 2021.

Borgerligt alternativ och Centerpartiet tappar ett mandat. Demokrati i Danderyds församling förlorar sitt enda mandat och därmed sin plats i kyrkofullmäktige.

Samtidigt gick För kyrkans framtid som numera heter Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) starkt fram och fick två mandat. Sverigedemokraterna erhöll även ett mandat.

Olof Bergendal, vice ordförande i kyrkorådet i Danderyd, och kandidat för Posk.

– Det är känns väldigt bra att vi går fram lokalt, men också på nationell nivå. Det känns också som att vi i debatter och av riksmedia har fått den uppmärksamhet vi förtjänar som näst största grupp i kyrkomötet, säger han.

Posk har nu, tillsammans med Borgerligt alternativ, flest mandat i Danderyd. Nio för respektive nomineringsgrupp.

Ordförande i kyrkorådet, Anders Bergstrand från Borgerligt alternativ, menar att resultatet inte lär förändra arbetet i fullmäktige.

– Det kommer förändra lite platser för vilka som sitter i kyrkorådet, men det är något som ska diskuteras senare. I huvudsak kommer det nog annars se ut som innan, säger han.

Han tycker att valresultatet gett tydliga signaler:

– Ja, de vill inte ha politiska partier i kyrkliga församlingarna, säger Anders Bergstrand.

https://www.mitti.se/nyheter/succe-for-vanstern-i-kyrkovalet/repuit!apvMlt2qNangJxoJCVvdw/

Kyrkovalet 2021 är det tredje valet som Borgerligt alternativ backar. En effekt av att Posk gått starkt framåt, enligt Bergstrand.

– Vi har tappat successivt. Jag tror det beror på att man inte tar kyrkovalet på allvar. Det är viktigt med mobilisering och det har Posk lyckats med väldigt bra, säger han.

Olof Bergendal tror också att den nationella, och lokala, uppmärksamheten spelat roll för Posk framgång. Han hoppas på ett bra samarbete mellan nomineringsgrupperna, säger han.

– Det är jag övertygad om att det kommer bli. Vi alla i Danderyd har varit måna om att jobba för det.

Tidigare i september intervjuade Mitt i flera unga kandidater, bland annat Alexandra Holmberg (Posk). Hon kommenterar även valresultatet.

– Vi hoppades på att det skulle gå bra men det var en lite starkare ökning än vad vi väntade. Posk har satsat mycket på det här valet, även nationellt, så det känns kul som kandidat, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/ungdomarna-vill-vara-med-och-styra-kyrkan/repuhD!9wBibPolgBtLN9xcGPkuzg/