Kriminellas egna bilder har flera gånger lett till deras fall. Foto: Läsarbild polisens fup

Poserar med vapen – fälls av egna bilder

Unga män poserar med vapen på bilder och i filmer – sedan fälls de av sina egna bilder. – De vill visa sitt våldskapital, tycker att det är spännande och vill spara bilder på sig själva. På så sätt kan vi hitta dem och knyta dem till olika brott, säger Martin Hertz, kriminalinspektör.

  • Publicerad 17:32, 8 nov 2018

I veckan startade rättegången mot 17-åringen misstänkt för mordet på en man i 20-årsåldern inne på en pizzeria i Rinkeby.

Polisen har kartlagt 17-åringen. Förundersökningen på över 3000 sidor innehåller flera bilder på 17-åringen och andra unga män som poserar med vapen.

Att kriminellas egna bilder har lett till deras fall är något som hänt i flera rättsfall på senare tid.

– De lägger upp bilder för att visa att de har ett våldskapital eller så har de gjort en vapenaffär som de vill visa upp. De tycker att det är är spännande och vill spara bilder och filmer på sig själva. Det är så vi hittar dem, säger Martin Hertz, chef för utredningsgruppen på polisens Team 2022 – en del av spaningsenheten för grova brott.

17-åringen poserar vapen och samma typ av handskar som vid mordtillfället på pizzerian i Rinkeby. Foto: Polisens förundersökning

Han berättar att det ofta är unga män, från 16 år upp till 30 år, som poserar med vapen. De hittar bilderna på sociala medier, i de misstänktas telefoner och i musikvideos.

– Det brukar vara ledande kriminella personer som vill visa upp sig och tycker att de är balla. Men det är inte särskilt smart. De yngre ser tyvärr upp till dem och vill vara som dem.

Flera bilder på unga mäns som poserar med vapen i polisens förundersökning om pizzeriamordet. Foto: Polisens förundersökning

Hittade inte vapnet – dömdes ändå

I mars i år dömdes en man för vapenbrott efter att ha lagt upp en film av sig själv med ett vapen på sitt instagramkonto.

”Jag la det öppet för att folk skulle se. Kom inte hem till mig, för att folk hade börja komma och knacka på hos mig”, säger 31-åringen i förhör.

Han hävdade att det var en kolsyrepistol som han poserade med på filmen.

Den bedömningen gjorde inte NFC, Nationellt forensiskt centrum, och 31-åringen dömdes till fyra månaders fängelse för vapenbrott.

Vapnet hittades aldrig, men polisen hittade patroner i den misstänktes lägenhet och det tillsammans med 31-åringens egen film ledde det till fällande dom.

– Vi skickade filmen till NFC som gjorde bedömningen att det var den misstänktes hand på filmen. Vi jämförde även den misstänktes hem med filmens bakgrundsbilder. NFC kunde inte avgöra om vapnet var funktionsdugligt därav kunde han bara dömas för vapenbrott och inte grovt, säger Oscar Magnusson, polisen som utredde ärendet.

Den misstänkte fotograferar vapnet som han senare skjuter två personer till döds i en bil i Kista. Foto: Polisens förundersökning

Och exemplen där polisen hjälps av de kriminella själva lär bli fler, enligt honom.

– Det här är inte en metod som vi använder hela tiden men, i takt med att sociala medier har blivit vanligare så dyker fler sådana här exempel upp, säger Oscar Magnusson.

Bilder avgörande bevis i dubbelmord i Kista

Bilder på en misstänkt person med vapen i handen var även avgörande bevis i fallet om dubbelmordet i Kista, när två personer sköts till döds i en bil.

31– åringen som dömdes för dubbelmordet hade bilder på sig själv med ett vapen i händerna. Bilderna fanns i hans telefon och på sociala medier. På bilden ser man inte hela mannen, men efter att NFC analyserat bilden kunde de konstatera att det var den misstänkte mannens hand på bilden.

Mannen dömdes till livstids fängelse.

– Bilderna som vi hittar används också för att knyta personer till vapen. Ofta göms vapen inte i kriminellas hem utan på platser där vapnet inte ska kunna knytas till dem. Men tack vare bland annat deras egna bilder så kan de leda till fällande dom, säger Oscar Magnusson.