Porthos skadades allvarligt i attacken. Men klarade livhanken, tack vare Micke Landesved. Foto: Läsarbild Privat

Porthos i blodig attack – då ryckte Micke ut

Micke Landesved såg hur pudeln Porthos attackerades av en aggressiv hund i Skytteholmsparken. Han ingrep och räddade Porthos liv. Husse och matte Mikael och Madeleine tackar sin hjälte, men anser att lagstiftningen är för slapp.

  • Publicerad 11:03, 17 maj 2018

Mikael Lydén var på sin vanliga kvällspromenad med pudel/lagotton Porthos i Skytteholmsparken när en okopplad hund av rasen pitbull kom emot dem i hög fart.

Den bet tag i Porthos, och trots Mikaels försök att få loss hunden behöll den greppet. Flera personer anslöt och försökte bryta attacken.

– Men hunden reagerade inte. Jag drog i bakbenen på den och försökte sparka bort den. Omöjligt, berättar Mikael.

Mikael och Porthos. Porthos har genomgått flera operationer och går på antibiotika.

Vid det här laget hade Porthos fått stora skador på kroppen och huvudet, bringan hade trasats sönder under pälsen av betten.

”Full kalabalik”

Från balkongen på Ankdammsgatan såg Micke Landesved vad som hände i parken.

– Jag hade precis rastat min hund och gått ut på balkongen. Då hörde jag skrik. När jag kom ned 30 sekunder senare var det full kalabalik. Det låg flera personer hullerombuller och försökte få bort pitbullen, men den släppte inte, berättar Micke.

Micke Landesved är militär och har jobbat som stadsjägare, djurvanan är stor. Med några sparkar lyckades han få undan pitbullen, satte koppel på den och knöt det i en lyktstolpe.

– Jag hann tänka att det kunde ha varit min hund som låg där, då hade jag velat att någon hjälpte till. Men visst var man skärrad efteråt.

Porthos fick åka ambulans till djursjukhus och får idag antibiotika och har flera dränage. Han har genomgått flera operationer.

Micke Landesved tvekade inte att ingripa.

Tackar sin hjälte

En vecka efter attacken känner husse Mikael och matte Madeleine starkt obehag när de är ute, båda har haft mardrömmar. Mikael berättar att Porthos också påverkats.

– Han är jätteskärrad. När vi är i Skytteholmsparken står han och tittar mot platsen där det hände. De snappar upp mer än vad man tror.

De är samtidigt tacksamma. Utan deras då okände granne och hjälte Micke Landesved hade Porthos dött, det är de övertygade om.

– Micke gjorde en hjälteinsats. Han lyckades behålla sinnesnärvaron och visste vad han skulle göra. Utan Micke och den rådiga insats han gjorde hade det varit godnatt, säger Mikael.

Attacken är polisanmäld. Ägaren till pitbullen vägrade först att lämna sitt namn, men Micke filmade honom och fick uppgifterna.

”För slapp lagstiftning”

Mikael, Madeleine och Micke är alla kritiska till hur det skötts. Det dröjde flera timmar innan polisen kom, och de tycker att frågan borde prioriteras högre.

– Lagstiftningen är för slapp. Det krävs hårdare straff när lösa hundar springer fram och försöker ha ihjäl en annan hund, nästa gång kanske det är en människa som råkar illa ut, menar Micke.

De ser allt oftare lösspringande hundar i Skytteholmsparken, trots koppeltvånget. Bara några dagar efter att Porthos anfölls bevittnade Micke ytterligare en attack på platsen.

Polisen och politikerna måste agera, tycker de.

– Det ska vara absolut krav på kopplingstvång. Vissa raser, som pitbull, ska alltid ha munkorg och det ska krävas licens för hundägaren, anser Mikael.

Han vet att frågan är kontroversiell.

– Det är alltid någon som blir förbannad och säger att ”min hund är så gullig”. Men rätt som det är så tänder det till. Det är en instinkt. Men ingen vill ta i problemet förrän hunden biter en människa.