Äppeldagar. Än en gång slår Jacob von Ehrenheim upp portarna till Grönsöös äppeldagar nu under veckoslutet. Men en hel del är annorlunda. Foto: Sven-Åke Haglund

Portarna slås upp till Grönsöös äppeldagar

Traditionen hålls vid liv, trots pandemin: Det blir äppeldagar vid Grönsöö slott även i år.

  • Publicerad 08:52, 21 sep 2020

Discovery, Lobo, Ingrid Marie, Rubinola, Åkerö, Signe Tillisch, Gravensteiner …

På bilden ovan öppnar slottsherren Jacob von Ehrenheim symboliskt portarna till en av slottets äppelodlingar, vilka tillsammans omfattar runt 12 000 träd. Nu under veckoslutet fredag-söndag (25-27 september) är det åter dags för den årliga äppelmarknaden.

– Vi var länge tveksamma hur det skulle bli i år. Vi valde att bryta en del traditioner, men öppnar ändå för försäljning av äpplen, med all hänsyn tagen till rådande restriktioner.

Det som saknas är äppelutställning, slottsvisning och föredrag om äppelodling.

– Vi har också ändrat själva försäljningsdelen för att undvika trängsel. Äpplena finns i ett 30 meter lång tält på själva slottsplanen där besökarna inte ska behöva få oönskad kontakt med varandra.

Kvar av det ursprungliga konceptet är den årliga temautställningen, som 2020 handlar om silver och smycken genom seklerna på Grönsöö Slott.

Portarna till äppeldagarna är öppna kl 10 – 16.

Livsfarliga larver upptäckta i vildsvinskött i Enköping

Nyheter Ovanliga och livsfarliga larver hittade i kött från skjutet vildsvin i Enköping. Fyndet är det första någonsin i Uppsala län. – Kan i värsta fall ha dödlig utgång, säger Bitte Ljungström.fredag 23/10 11:35

Enköpingsbor cyklar på gångbanor

Nyheter Många cyklar på trottoarer och gångbanor. En medborgare föreslår därför bättre skyltning.tisdag 20/10 10:23