Ulrika Schaeder, intendent är specialist på samlingen på Gustavsbergs porslinsmuseum. Här glasyrprover i alla upptänkliga färger. Foto: Anna Wilson

Porslinsmuseum smygöppnar – hoppas på ”hemesterfirarna”

Hotell och museer har stått på hold hela våren. Men inför semestern hoppas det nyrenoverade porslinsmuseet på turister – från Stockholm. – Vi skulle haft en storstilad invigning efter renoveringen. Nu smygöppnar vi i stället, säger Mattias Robertson, Gustavsbergs Porslinsmuseum.

  • Publicerad 05:00, 25 maj 2020

Tajmingen har inte varit perfekt för Gustavsbergs Porslinsmuseum.

6 juni skulle museet haft en nyinvigning efter en över  två år lång renoveringsperiod när den gamla industribyggnaden i Gustavsbergs hamn stått igenbommad.

Smygöppning i juni

– Det skulle ha blivit en storstilad invigning på nationaldagen 6 juni. Den är inställd, så nu smygöppnar vi i stället, säger Mattias Robertson, kommunikatör på Nationalmuseum som nu driver porslinsmuseum.

Smygöppningen kommer att ske någon gång i juni. Trots att de utländska besökarna sannolikt uteblir totalt tror Mattias Robertson ändå på en bra sommar.

– I skärgården ökar ju befolkningen i sommar. För dem tror jag att det här blir ett bra besöksmål.

Mitt i fick hänga med på en första kik i de nyrenoverade lokalerna.

På övervåningen visas föremål som berättar om industrihistoria och bruksorten Gustavsberg.

 

Praktfulla urnor från 1800-talet med motiv som bland annat berättar om hantverkstradition i olika svenska landskap.

– Vi skulle ha haft montrar från Italien, men de har inte kunnat komma förstås, säger Ulrika Schaeder, intendent.

Lisa Larssons lejon

Nu får keramikern Lisa Larsons lejon, katter och andra figurer visas på annat sätt på invigningsutställningen.

Figurer av Lisa Larson.

När Nationalmuseum tagit över driften av Gustavsbergs Porslinsmuseum har standarden anpassats efter deras krav. Det är tillgänglighetsanpassat, en hiss finns redan i entrén. Designen genom hela byggnaden går i linje med det statliga museet. Det är Värmdö kommun som stått för renoveringen som skett varsamt med respekt för husets och platsens historia.

Då öppnar nyrenoverade Gustavsbergs Porslinsmuseum igen

Museet har varit stängt sedan hösten 2017.

– Nu är vi sugna på att öppna, säger Ulrika Schaeder.

Hon visar runt i lokalerna där det fortfarande finputsas. Keramikverkstaden för besökare är till exempel inte färdig förrän nästa år.

Klassiskt sanitetsporslin

Litet stolt slår hon upp dörren till en av toaletterna där toalettstol och handfat blänker svart.

– Inget Gustavsberg utan sanitetsporslin, det här har skänkts till oss av Villeroy&Bosch, säger hon.

Valkommen in i badrummet! Sanitetsporslinet har sin givna del i samlingarna.

Bland de 45 000 föremål som utgör samlingen finns enorma prakturnor från 1800-talet, föremål som visar på bruksorten Gustavsbergs industrihistoria och 60- och 70-talsklassiker som  juicepressar och picnic-serviser i plast designade av Stig Lindberg.

Närväga besökare

Precis som Mattias Robertson tror Ulrika Schaeder att de närväga besökarna – hemesterfirarna från Stockholmstrakten kommer att fylla Gustavsbergs Porslinsmuseum i sommar.

– Och när man tänker turism finns hur mycket som helst i Gustavsberg. Mat, fabriksoutleten, och konstnärsateljéer. Man kan spendera en heldag härute, säger hon.