Porsche brandbombad – Väsbybo lejdes att förstöra bilen

En man lejde en Väsbybo och en Liljeholmsbo att förstöra hans Porsche. I december attackerade de bilen på verkstaden i Värmdö med brandbomber. Bilar och verkstad värda 60 miljoner kronor kunde ha slukats av lågorna. Nu har de tre männen åtalats – en fjärde är fortfarande på fri fot.

  • Publicerad 05:00, 24 jun 2020

Strax efter midnatt den 15 december tog flera män sig in på en lackeringsverkstad i Mölnvik –  specialiserad på Porsche.

De krossade takfönstret på en mörkgrå Porsche 911 Carrera S, värd uppåt 1,5 miljoner kronor och kastade in flera molotovcocktails. Men brandbomberna hade fortfarande inte antänt när polisen anlände vid 01-tiden.

Bilar och verkstad för 60 miljoner kunde ha förstörts

Däremot brann bilen intill: en Porsche Macan S från 2019, värd uppåt 820 000 kronor, som var dränkt i brännbar vätska.

Bakluckan på bilen som attackerades med brandbomber. Foto: Polisen

Verkstad och bilar värda omkring 60 miljoner kronor riskerade att förstöras och brandmännen tvingades att flytta flera fordon för att kunna släcka.

Skadorna efter branden beräknas till 1,5 miljoner kronor.

Nekar till grov mordbrand

Åklagaren Daniel Insulander åtalade en Väsbybo och en Liljeholmsbo för grov mordbrand och en Vasastadsbo för anstiftan till grov mordbrand.

Under rättegången i mitten av juni gjorde männen vissa erkännanden. Men ingen av dem tyckte att de hade gjort sig skyldiga till grov mordbrand.

Männen förstörde takluckan på en Porsche för att kunna kasta in brandbomber i bilen. Foto: Polisen

Fångades på bild av övervakningskamera

Vasastadsbon som äger Porschen som brann erkände under rättegången försäkringsbedrägeri. Han berättade för Väsbybon och Liljeholmsbon att bilen fanns på verkstaden i Mölnvik och lånade ut sin hyrbil till dem.

– Han sa att han visste att de skulle skada bilen men trodde inte att de skulle elda upp den, säger åklagare Daniel Insulander.

Tre män handlade material till molotovcocktails på Ica Stop i Täby. En av männen har fortfarande inte identifierats. Foto: Polisen

Strax efter klockan tio på kvällen den 14 december fångade övervakningskameran på Ica Stop i Täby Väsbybon och Liljeholmsbon på bild. Tillsammans med en tredje person handlade de material till brandbomberna för 826 kronor.

Hävdar att det handlar om skadegörelse

Under rättegången sa Liljeholmsbon att han körde gärningsmännen till Mölnvik och att han visste att en bil skulle eldas upp. Väsbybon medgav att han kastade molotovcocktails men tycker att det bör betraktas som skadegörelse.

Daniel Insulander inser att det kan bli svårt att få männen fällda för grov mordbrand.

– För det krävs det nästan alltid att personer ha skadats. Men jag tycker skadorna var så omfattande att det kan betraktas som grov mordbrand – men det är en bedömningssport, säger Daniel Insulander.

En person fortfarande oidentifierad

Polis och åklagare har fortfarande inte lyckats identifiera den tredje personen som syntes på övervakningsbilderna från Ica Stop.

– Golare har inga polare. För min del är utredningen avslutad och jag har svårt att se att polisen aktivt söker efter honom om man inte hittar honom genom en dna-träff, säger Daniel Insulander.

Dom väntas inom kort.