RUSTAS? Gångstråket vid Karlbergskanalen kan breddas, något Carin Johansson och Lola tycker låter som en bra idé. Foto: Per Brandt

Populärt gångstråk kan breddas och rustas

För trångt för snösvängen och mark som lutar och eroderar. Nu kan det populära gångstråket vid Karlbergskanalen breddas och förstärkas för att hållas gångbart året om.

  • Publicerad 12:52, 2 nov 2020

Att knalla, och springa, runt Kungsholmen är det många som gör. Men vintertid kan det vara svårt att slicka kantlinjen vid Karlbergskanalen. Sedan vintersäsongen 2018/2019 säger nämligen snösvängen nej till att ploga där. Sträckan från Västermalms båtklubb till och med träbryggan vid Hornsbergs strand är för smal och lutningen gör att entreprenören inte tycker att de kan möta gående på ett bra sätt. Dessutom är kanten ut mot vattnet lös och eroderar, enligt stadsdelsförvaltningen.

Nu öppnar Kungsholmens nya kärleksbrygga

Och eftersom åretruntspår för löpning och promenader på Kungsholmen finns med i planen för att få parkerna mer levande även vintertid, ska stadsdelsförvaltningen försöka fixa till sträckan.

I dagsläget hänvisas promenad- och joggingentusiaster till gång- cykelvägen längs Hornsbergs strand vid snö och halka.

Nu har man satt igång en utredning för att ta fram förslag på hur sträckan kan förstärkas och breddas. Under hösten ska markundersökningar göras då sträckan delvis kan komma att stängas av under kortare perioder. Under nästa år ska utredningen vara klar och åtgärder presenteras.

– Tidplan för åtgärder får vi återkomma kring när utredningsarbetet är klart, uppger parkingenjören Helena Åkerlindh.

Förslaget: Bygg en hångelbrygga på Kungsholmen

Carin Johansson har bott på Kungsholmen i ”minst 35 år” och går ofta på sträckan med Lola. Hon tycker planerna låter bra och hoppas på liknade underlag som längre bort vid Kungsholms strand som hon hyllar.

– Det har jag tänkt på, att det börjar bli trångt. Så var det inte när vi flyttade hit men det är ju fler och fler som är ute och rör på sig. Om det går att bredda de smala bitarna vore det bra, bara man inte tar bort naturstigskänslan, säger hon innan promenaden går vidare.

SNÖSVÄNGEN SÄGER NEJ. Till att ploga här vintertid. Foto: Per Brandt

HYLLAS. Underlaget längs Kungsholms strand är något som man borde ha längs Karlbergskanalen enligt Carin Johansson. Foto: Per Brandt