Hanna Eriksson och Nicholas, 20 månader, äter mellis vid en av Trekantens bryggor. Foto: Märta Lefvert

Populära Trekanten firas med en egen dag

Trekantens dag har återuppstått. Den 20 maj firas den populära sjön, för första gången på många år. Det finns gott om chanser att roa sig – men också att möta lokalpolitiker och få veta mer om hur sjön ska bli renare.

  • Publicerad 11:53, 8 maj 2018

Det är en av de första riktigt varma dagarna  i maj. Hanna Eriksson och sonen Nicholas, 20 månader, äter mellis vid en brygga vid Trekanten och passar på att kolla in fågellivet. Medan Nicholas mumsar banan ser han både svanar, änder och sothönor simma en bit ut i sjön.

– Vi åker hit från Telefonplan någon gång i veckan, det är så fint med lekparken nära sjön. Vi leker, har picknick och tittar på fåglarna, berättar Hanna Eriksson.

Mor och son  är förstås inte ensamma vid en dag som denna. Strax intill fiskar några tonårspojkar och på gräsmattorna umgås barnfamiljer och ungdomar som slutat skolan för dagen.

Möt lokalpolitikerna

Trekanten är populär – och nu ska en omtyckt tradition återupptas. Efter många års uppehåll firas Trekantens dag i år. Den 20 maj, klockan 13–16, närmare bestämt.

– Jag växte upp i Aspudden och har bara goda minnen av Trekantens dag. Det är ett fint sätt att ordna något trevligt och festligt för alla, och en chans att visa allt man kan göra vid sjön, både för dem som bott här länge och för alla nyinflyttade, säger Jessica Jormtun (MP), ordförande i Hägerstens-Liljeholmens stadsdelsnämnd.

Det är stadsdelsnämnden som arrangerar dagen, och lokalpolitikerna finns på plats för att möta medborgarna. Men något valkampanjande är inte tanken, betonar Jessica Jormtun.

– Nej, tanken är att vi ska möta människor som en stadsdelsnämnd, och berätta om medborgarfrågor, säger hon.

Det blir förstås en hel del nöjen och aktiviteter under dagen – bland annat teater, tipspromenad, naturpromenad, träningstips och chans att paddla kanot (se faktaruta).

Innanför spången finns en reningsanläggning som samlar upp förorenat dagvatten, bland annat från Essingleden. Foto: Stockholms stad

Dessutom kan man få veta mer om hur Trekanten ska bli renare. Sjön är under hårt tryck, inte minst på grund av föroreningar från Essingeleden. Stockholms stad och Stockholm Vatten och avfall arbetar därför fram ett åtgärdsprogram, där effektiviseringen av den reningsanläggning som redan finns i sjön är en viktig del.

– Det är inte alla som vet att spången i ena änden av sjön är en del av en reningsanläggning. Vi ska berätta om skärmbassängen där och hur den ska rustas för att bli effektivare, säger Sofia Spaak från Stockholm Vatten och Avfall.

Det arbetet ska inledas först i höst. Men alla som ser fram emot sommaren bad kan vara lugna – trots föroreningarna är det inte farligt att bada i Trekanten.

Även svanarna njuter av våren vid Trekanten.     Foto: Märta Lefvert

Fakta

Det här händer på Trekantens dag

Trekantens dag firas söndagen den 20 maj, kl 13–16. Arrangör är Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Show Kl 13–13.45. Vattenmannen och Speed ger stor skräpshow.

Naturvandring kl 14. Anders Tranberg från Storstockholms naturguider guidar. Samling vid stadsdelsförvaltningens tält. Arrangör är naturskyddsföreningen.

Tipspromenad. Testa dina kunskaper om naturen i området! Tipslapp hämtas i stadsdelsförvaltningens tält, där man också lämnar in sitt svar senast kl 16.

Så gör vi Trekantens vatten renare. Stockholm Vatten och Avfall finns i stadsdelsförvaltningens tält, för att berätta om sitt arbete.

Testa båtar. Prova på att paddla kanot, kanadensare och drakbåt på Trekanten och i Mälaren vid Lövholmsvägen 22. Arrangör: Örnsbergs kanotsällskap.

Upptäck livet under vattenytan. Naturmiljökonsulter från Calluna visar hur de gör provtagningar och vad de hittar. Plats: Vid stranden i Trekantsparken.

Träningstips vid utegymmet. Visning av utegymmet i Trekantsparken. Arrangör: True Workout.

Upptäck Fågelsångens trädgårdsförening.  Visning på Fågelsångens gårdsväg 6.

Möt lokalpolitikerna Politiker från de olika partierna i stadsdelsnämnden svarar på frågor i stadsdelsförvaltningens tält.

Upptäck naturen med Natursnokarna. Vuxna och barn välkomnas att kolla in naturen. Ta med egen fika. Drop in klockan 13–16, vid badplatsen.

Låna ett metspö. Fiskeklubben Tellus berättar om fisket i sjön, och lånar ut metspön. Plats: Stranden vid Trekantsparken.

Källa: Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.
Visa merVisa mindre