Bio Rio på Södermalm stänger tillfälligt biografen och restaurangen. Foto: Sacharias Källdén

Populära söderbion pausar verksamheten

Bio Rio är en av flera biografer som tampas med ekonomin till följd av coronautbrottet. På onsdagen kom beskedet att biografen ställer in kommande filmvisningar.

  • Publicerad 15:16, 18 mar 2020

Kvartersbiografen Bio Rio i Hornstull har tagit ett beslut om att pausa hela verksamheten.

Både biografen och restaurangen hålls stängda sedan i onsdags fram till dess att spridningen av coronaviruset bromsats.

”Rio är en liten privatägd kvartersbiograf som just nu kämpar för att överleva. Vi vill ödmjukt be Dig som har ekonomisk möjlighet att stötta oss genom att avstå från att göra återköp på redan köpta biobiljetter. Varje biobiljett gör skillnad för vår framtid”, skriver Bio Rio på sin hemsida.

Enligt marknadsansvarig Emma af Geijerstam är dock situationen ohållbar.

Hur länge klarar ni att hålla stängt?

– Det är det vi inte gör. Det är därför all personal är uppsagd, säger Emma af Geijerstam.

Tidningen har sökt Bio Rios högsta chef Mattias Montero utan svar.

I måndags gick även Biograf Reflexen i Kärrtorp ut med att de ställer in alla sina planerade repertoarvisningar tills vidare, på grund av coronaviruset.

Extra hygienåtgärder

Däremot ser flera andra kvartersbiografer ut att ännu stå pall för pandemin.

En av dem är Bio Capitol i Vasastaden som har fortsatt öppet, men med extra hygienåtgärder och nedskärningar på personal. Folk uppmanas att köpa presentkort eller hämtmat i bistron för att stödja biografen.

– Vi ser ett stort tapp i antal besökare och återlösta biljetter från gäster som blivit sjuka eller valt att stanna hemma, vilket förstås är förståeligt, säger vd Jakob Abrahamsson.

På en annan biograf, Zita nära Stureplan, säger man sig inte ha gjort några nedskärningar. Biografen desinfekteras och i övrigt rullar verksamheten på tills nytt beslut tas torsdag nästa vecka.

Vd Johan Fogde Dias gör bedömningen att man tappat drygt två av tre besökare på grund av coronaviruset.

– Men kurvorna har också varierat från dag till dag beroende på vilka filmer som visas, tillägger han.

Även när det gäller kvartersbiografen Tellus i Midsommarkransen är verksamheten än så länge oförändrad, med undantag för stärkta städrutiner och att en del filmer fått framflyttat premiärdatum.

– För oss som fristående aktör slår detta hårt mot oss ekonomiskt. Dels då vi ställer in evenemang men också då besökarna inte är så många vid de arrangemang vi nu genomför, säger Carina Pettersson på bion.