Henrik Magnusson och Cristhian Cabrera spelar padel nästan varje dag. Foto: Christian Johansson

Populära padel-banor gratis i Vinterviken

För några veckor sedan öppnade Stockholms första gratisbanor för padeltennis i Vinterviken, intill sporthallen. Banorna har snabbt blivit populära och lockar folk från hela länet. – Det är helt fantastiskt, säger padel-entusiasten Henrik Magnusson.

  • Publicerad 11:51, 13 jul 2017

I början av sommaren stod de klara. Tre nya utomhusbanor för padeltennis – Sveriges kanske snabbast växande sport. Och det kostar inget att spela.

– Det är helt fantastiskt. Helt otroligt att det är gratis. De brukar ju bygga skejtramper för kidsen, och det är jättebra. Men nu är det gratis för pappa också, säger Henrik Magnusson med ett stort leende.

Jag trodde inte att det var sant; att det skulle finnas banor där det var gratis att spela. Men det var det.

Henrik Magnusson

Han bor i Rönninge, men har redan hunnit spela här 20 timmar på ett par veckor. Banorna hörde han tals om ryktesvägen.

– Jag tog min båt hit från Slagsta marina första gången. Jag trodde inte att det var sant; att det skulle finnas banor där det var gratis att spela. Men det var det.

Ordnade padel-resor till Mallorca

Henrik Magnusson började spela för några år sedan på Mallorca, innan det fanns banor i Stockholm. Han fortsatte att resa dit bara för att få spela padeltennis.

– Jag har även arrangerat ett par padel-resor till Mallorca. Men de senaste två åren har det ju dykt upp en del banor i Stockholm, säger han.

Numera finns det banor på Ekerö, i Frihamnen, i Nacka och i Älvsjö.

– Men det kostar mellan 360 och 440 kronor för en timme, det blir ganska mycket, säger Henrik Magnusson.

Banorna i Vinterviken är anlagda av Stockholms stad och är de första banorna som är gratis i Stockholm.

– Många som spelar är vuxna och kan ju betala själva, men det kanske kan pressa ner priserna på de andra banorna så att de blir lite rimligare. Och det kan ju få fler att börja spela, säger Henrik Magnusson, som spelar seriespel i Älvsjö.

Vad är det som är så roligt med padel?

– För det första att det är så socialt. Eftersom du måste vara fyra stycken, måste du ringa personer som du kanske annars inte skulle kontakta. Man träffar en massa trevliga människor. Sedan är det lätt att lära sig. Det kan ta flera år att lära sig att serva i tennis, men här är du igång med en gång. Man kan spela tillsammans med barnen, säger Henrik Magnusson.

Han föreslår också att man bara kan hänga vid banorna. Det är alltid någon i något gäng som inte dyker upp, och det är det bara att hoppa in.

Alla kan spela padeltennis – från barn till pensionärer, säger Henrik Magnusson och Cristhian Cabrera.

Hans partner för dagen, Cristhian Cabrera, kommer till planen. Han spelade sex timmar dagen innan och är lite sliten.

– Jag spelade mycket i Argentina på 1980-talet. Sedan hade jag ett långt uppehåll innan banorna började dyka upp här i Stockholm.

Banorna är obokningsbara

Han bor i Järfälla och har åkt långt för dagens match.

– Det är ju en liten chansning att åka hit eftersom man inte kan boka tid, men det brukar gå bra.

Henrik Magnusson tycker inte att det är några problem att banorna är obikningsbara

– Jag har väntat max en halvtimme, det finns ju tre banor. Men du kanske inte ska skriva om det, nu kommer alla att hitta hit, säger han och skrattar.

Fakta

Blandning av tennis och squash

  • Padeltennis spelas framför allt i Spanien och Latinamerika. VM i padeltennis arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år. Padel omnämns ofta som Sveriges snabbast växande sport.
  • Padel är en blandning av tennis och squah och spelas oftast som dubbel mellan två par spelare. Poäng räknas som i tennis och sporten spelas oftast med vanliga tennisbollar. Racketen är av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash. Banan är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10 x 20 meter med 4 meter höga väggar runt om.
Visa merVisa mindre