”Biljard är en av mina favoritgrejer. Jag har lärt mig genom att titta på Youtube”, säger Mustafa Mandalawi, 13. Han går ofta till Café U. Foto: Christian Lärk

Populära fritidsgården i Blackeberg rivs om ett år

2021 rivs byggnaden där Blackebergs populära fritidsgård ligger. Någon egen, ny lokal får Café U troligen inte. Planen är att hysa in fritidsgården i en skola.

  • Publicerad 09:41, 17 feb 2020

Klockan är strax efter tre på eftermiddagen. 13-årige Poyan Safaei Ghazvini har just kommit till fritidsgården Café U i Blackeberg. Han och kompisarna spelar dataspel. En timme har de på sig, innan det är någon annans tur att använda de tre datorerna.

– Om man är ensam hemma är det roligare att komma hit och leka och vara med sina vänner. Att spela spel är roligast men vi brukar spela pingis och biljard också, berättar Poyan.

13-åringarna Safaei Ghazvini och Mustafa Mandalawi spelar dataspel i Café U. ”Att spela spel är roligast”, tycker Poyan. Foto: Christian Lärk

Poyan är inte ensam om att gilla Café U. Många ungdomar från Blackeberg kommer hit efter skolan, liksom unga från närliggande stadsdelen Hässelby-Vällingby. När Mitt i hälsar på spelar ett gäng pojkar pingis och biljard och några tonårsflickor sitter ner och pratar.

Letar lokaler i skolor

Men i början av 2021 måste fritidsgården, för 13–17-åringar, flytta ut. Byggnaden (alldeles intill centrum) ska rivas, liksom byggnaden intill, där en vårdcentral ligger. Cirka 130 bostäder ska bland annat byggas på platsen. Vårdcentralen får nya lokaler i de nya husen, men inte fritidsgården.

– Stadsdelsförvaltningen går igenom möjligheterna att samlokalisera, till exempel genom att inrymma fritidsgården i någon av Brommas skolor. Jag vill inte kalla det besparing, utan ett sätt att använda stockholmarnas skattepengar effektivt. Pengarna kan användas till verksamheten i stället för till hyra när man samutnyttjar lokaler, säger Johan Paccamonti (M), ordförande i Brommas stadsdelsnämnd.

Samlokalisering skulle dessutom kunna göra samarbetet mellan fritidsgård och skola bättre, menar han.

En lång spiraltrappa leder upp till Café U på Vinjegatan 14.  Foto: Christian Lärk

Men personalen som är på plats i Café U vid Mitt i:s besök är skeptisk.

–  Det blir svårare att vara fritidsledare utan en egen fritidsgård att möta ungdomarna i. Och det är inte säkert att tonåringar vill gå till en skola på eftermiddagar och kvällar, säger fritidsledaren Jenny Ahlstedt och tilläger att Brommas skolor är ”smockfulla”.

Föreslår Dragontorpet

Bromma har två fristående fritidsgårdar – Café U och Björkan i norra Ängby. Björkan, som öppnade 2018, har haft svårt att locka besökare men Café U är populärt och antalet besökare ökar.

Utöver alternativet att flytta in fritidsgården i någon av områdets skolor undersöks också möjligheten att utöka samarbetet med biblioteket och medborgarkontoret i Blackebergs centrum.

Jenny Ahlstedt och kollegan Eva Ekman har ett annat föreslag:

– Vi fritidsledare har föreslagit att vi kan flytta in i Dragontorpet vid Abrahamsbergsskolan, där det låg en parklek förut. Det ligger mitt i Bromma stadsdel, så det vore bra, säger Jenny Ahlstedt.

Poyan Safaei Ghazvini trivs i sin fritidsgård. Foto: Christian Lärk

När Poyan Safaei Ghazvini – som nu har övergått till pingis – får höra att byggnaden ska rivas är hans önskemål tydligt:

– Det är bra här och de saker som finns här ska finnas på det nya stället också, tycker jag. Det måste finnas datorer, säger han bestämt.

Fakta

Här finns fritidsgårdar i din stadsdel

Bromma

Café U, för 13–17-åringar.

Björkans fritidsgård, för 12–17-åringar.

Musikhuset i Alvik.

Två ”filialfritidsgårdar” i skolor.

Hässelby-Vällingby

Åkermyntan.

Lyktan.

Tegelhögen.

Fritidsgårdarna vänder sig till 13–15-åringar.

Rinkeby-Kista

Kista ungdomsgård.

Husby ungdomsgård.

Akalla ungdomsgård.

Rinkeby ungdomsgård.

Ungdomsgården Electric, för barn med funktionsvariationer (12–24-åringar).

Fritidsgårdarna är främst för 13–15-åringar. För 16–19-åringar finns mötesplatserna Reactor och Ungdomens hus.

Spånga-Tensta

Grottan, 13-18 år

Hjuset, 13-16 år, inriktning mot flickor.

Bromstens fritidsgård, 13-18 år.

Folkan, riktade ungdomsaktiviteter.

Tech Tensta, digital skaparverkstad, 13-19 år.

Blå huset, 13-20 år.

 

 

Visa merVisa mindre