Låt starkölen flöda. Det blev tredje seger för Loch Ness, som får fortsätta kränga bira. Foto: Sophie Stigfur

Populär Söderkrog får fortsätta sälja öl

Högsta instans slår näven i bordet: Söders populära kvarterskrog Loch Ness får fortsätta kränga bärs. Trots skattesmitande. Domen sätter nu en ny praxis för alkoholtillstånd i hela landet.

  • Publicerad 10:46, 27 jun 2019

Loch Ness, en ofta knökfull kvarterskrog vid Mariatorget, har inte betalat skatt samt grovt misskött sin ekonomi. Men enligt Högsta förvaltningsdomstolen spelar det ingen roll.

Puben har nämligen nu styrt upp sin ekonomi på ett korrekt sätt, och bör få fortsätta sälja alkohol. Trots att socialförvaltningen säger tvärt om.

Populär pub på Söder får behålla tillståndet

Domen är tydlig: från och med nu måste socialförvaltningen alltså kika på hur man löst ett problem med verksamheten, innan de rycker tillståndet. En ny praxis som gäller i hela Sverige.

– Vi har inte hunnit detaljgranska domen ännu, men det blir en ny praxis för hur vi ska arbeta. Det blir ytterligare en sak för oss och krögare att ta i beaktande. Om det gör jobbet svårare eller lättare för oss går inte att säga ännu, säger Carina Cutlip, chef för socialförvaltningens tillståndsenhet i Stockholm.

Det var i mars 2018 som Loch Ness förlorade tillståndet att sälja starkvaror på grund av ekonomiskt haveri. Puben överklagade till förvaltningsrätten som gick på deras linje. Anledningen till att det barkat åt skogen var några tuffa år då ägarna drabbats av sjukdom, sa man, och rätten ansåg att allt nu var på banan. Alkoholtillstånd: helt okej.

Staden tog det vidare till kammarrätten i Stockholm, förlorade även där. Så i december 2018 valde då staden att ta det till toppen och överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen. Som nu avgjort till Loch Ness fördel ännu en gång.

Känd krog vann mot staden – får fortsätta sälja öl