Bartender. På Monks fortsätter man att sälja öl trots att tillståndet dragits in. Foto: Elin Jonsson

Populär pub i Stockholm förlorar tillståndet

Extremt komplicerat. Så beskrivs ägarhärvan som nu lett till att den populära kedjan blivit av med tillståndet för sin sista pub. Men än så länge fortsätter man kränga bärs: "Jag har bara hört rykten om det här", säger den ansvarige.

  • Publicerad 15:39, 9 nov 2018

Hur de olika aktieöverlåtelserna finansierats är ytterst oklart

"Ett ovanligt fall med många allvarliga överträdelser av alkohollagen. Och det är inget slarv, utan medvetna oegentligheter."

Så beskrev tillståndsenheten röran kring populära pubkedjan Monks för ett år sedan. Då rök rätten att sälja alkohol för två av pubarna på grund av bland annat grova ekonomiska oegentligheter. De gick i graven. Redan då spådde källor till StockholmDirekt att tillståndet för Monks American bar på Sveavägen hängde väldigt löst. Och så blev det nu.

Stor härva: Känd pubkedja förlorar tillstånd

I veckan bestämde socialförvaltningens tillståndsutskott att med omedelbar verkan dra tillbaka serveringstillståndet för den tredje och sista Monks-krogen. Det är slutserverat.

Kortfattat kan man säga att det handlar om så kallade "lämplighetssmittade" personer som rört sig mellan styrelserna för de två olika företag som ägt de här tre krogarna: Panogruppen AB och Goodtimes AB. Det är det sistnämnda aktiebolaget som äger Monks American bar på Sveavägen.

Täta släktband

Det är män med täta kopplingar och nära släktband som var för sig ansetts olämpliga att få sälja alkohol, som ersatt varandra i de olika bolagens styrelser. Man har inte ens anmält dessa förändringar, vilket är ett måste. Hur de olika aktieöverlåtelserna finansierats – inga små belopp – är också ytterst oklart. De ansvariga har helt enkelt struntat i att redovisa pengarnas ursprung.

Goodtimes AB har dessutom de två senaste åren varit försenade "anmärkningsvärt länge" med sina årsredovisningar. Vilken kan vara ett bokföringsbrott.

"Jag har bara hört ett rykte"

När StockholmDirekt besöker Monks American bar på fredagseftermiddagen är det öppet med kunder på plats. IPA-säljandet i full gång. En ung man säger sig först vara ansvarig för krogen, men blir märkbart nervös när vi förklarar vad det gäller. Han vill inte figurera med namn eller bild.

– Jag har endast hört ett rykte om att tillståndet är indraget. Folk säger att de sett det på stadens hemsida, säger han kort.

StockholmDirekt söker de som för närvarande sitter i styrelsen för Goodtimes AB, men har inte lyckats.

Tjänstemän tog ingen hänsyn till försäljning

Till sitt försvar sa bolaget till tillståndsenheten att de är mitt inne i att sälja Monks, och ville att man skulle avvakta beslut tills det var gjort. Förvaltningen tog ingen hänsyn till detta då "nuvarande tillståndshavare är olämpliga".

Det finns ett tredje närstående bolag: Jackpano AB. De äger Belgobaren på Bryggargatan, och i den styrelsen sitter en man som tidigare också satt i styrelsen för Goodtimes AB. Även där ville tjänstemännen dra tillbaka tillståndet efter upprepade brister gällande hantering av personal och pengar. Men utskottet beslutade att utreda vidare och än så länge får Belgobaren sälja öl.

Foto: Elin Jonsson