Populär pizzeria rivs när bostäder byggs

Norrgårdsvägen ska få 75 nya bostäder och ett äldreboende. Följden blir att Florida pizzeria och livs rivs – något som genererat protestlistor med över 800 namn.

  • Publicerad 16:15, 3 aug 2015

– Jag är jätteorolig för framtiden. Jag kommer att bli arbetslös, med en familj att försörja, säger Sirwan Aziz, ägare till Florida pizzeria och livs.

I fyra år har han drivit butiken. Nu ska kommunen bygga bostäder, 75 hyresrätter och ett äldreboende, på Norrgårdsvägen. Förutom butiken ska en skola bredvid, Solbackens Montessori, också rivas. Skolan ska flytta till en ny lokal, men Sirwan Aziz vet inte var han ska ta vägen.

– Mina kunder behöver mig här. Jag kör även ut mat till äldre som inte orkar åka ner till centrum, säger han.

Omgivningen har protesterat mot rivningen. Sirwan Aziz har fått in namnlistor med 830 underskrifter. Två kunder, som är i butiken när Mitt i Södra Roslagen är där, betonar betydelsen av en närbutik i området.

– Den är jätteviktig. Vi som är lite äldre har svårt att ta oss ner till centrum, då handlar vi hellre här, säger en av kunderna.

Det kommunala bostadsbolaget Armada har erbjudit Sirwan Aziz en annan lokal. Den ligger på Storängsvägen, inte på Norrgårdsvägen, och har en högre hyra än vad Sirwan Aziz betalar i dagsläget.

– Den lokalen ligger för nära Ica Kvantum, som är öppet till 22 på kvällen. Jag kommer inte kunna konkurrera med dem. Och hyran är för hög för mig där. Därför tvingades jag tacka nej. Jag känner mig lurad, Armada hade lovat mig en annan lokal och att det skulle ordna sig, säger han.

Inom kort ska hyresnämnden ta upp ärendet, för att bestämma villkoren för uppsägningen. Därför vill inte Armada kommentera frågan närmare.

– Jag konstaterar att vi inte nådde ända fram med honom, säger förvaltningschef Lise-Lotte Billborn.

Lars Österlind (FP), Armadas ordförande, säger att de erbjudit Sirwan Aziz den lokal som fanns ledig.

– Vi har inga andra tomma lokaler. Vi kan inte stoppa rivningen, vi behöver verkligen bygga bostäder, säger han.

Enligt Lars Österlind kan det byggas en ny närbutik på Norrgårdsvägen, men detta är inte klart än.