På gång. Jakub befinner sig mitt i byggkaoset innan öppningen av en fjärde restaurang i Stockholm. Foto: Sofie Axelsson

Populär pizzakrögare öppnar nytt i Vasastan

Syskonen Vávra tar sig utanför Södermalm och öppnar Leoparden vid Rådmansgatan i mars.

  • Publicerad 12:26, 3 feb 2020

Syskonen Markéta och Jakub Vávra som äger Bistro Bananas, Babylon, Badabing på Södermalm återvänder nu till barndomskvarteret på Tegnérgatan med ny restaurang.

– Egentligen ska jag inte ha så många restauranger, men jag kunde inte hålla mig, området och lokalen är så vacker, säger Jakub Vávra.

Familjen hade restaurangen Bistro Bohéme mellan 1989 och 2005 på Norrmalm. Det är det tjeckiska påbråt som inspirerat både den och hans egna restauranger förklarar Jakub.

– Där hängde de första punkarna på 80-talet. Efter 15 år ville jag tillbaka. Det här är Stockholms hjärta på något sätt.

Ska servera färsköl

Den nya restaurangen med namnet Leoparden, efter apoteket som drevs i samma lokal på 1800-talet, ska inredas färgglatt med en stor bar och kvarlevande detaljer från apoteket. De ska servera vedeldad napolitansk pizza, kött och mycket grönt och ha en lång vinlista.

– Vi ska även servera färsköl direkt från bryggeriet och servera den på tjeckiskt vis med snedstängd kran och vattenbad. Vi kommer bli först med att göra det i Sverige, säger Jakub.

Även om maten är viktig så är det främst stämningen som Jakub vill skapa på restaurangen.

– Det här sorlet som uppstår under en riktigt bra kväll är tjusningen. När stället levererar och gästerna är nöjda.

"Lite kräsnare här"

Jakub vill ha köket kvällsöppet fram till tolvslaget, vilket han tror kan krydda den goda stämningen.

Skiljer sig målgruppen här från Södermalm tror du?

– Nej, det är nog ungefär samma gäster. Men jag har känslan att Norrmalmsbor kanske är lite kräsnare och lite mer "världsvana".

Restaurangen väntas kunna öppna i mars.