NÄRPRODUCERAT. Linda Lönnqvist ligger bakom en ny rekoring på Kungsholmen. Foto: Privat

Populär matmarknad kommer till Kungsholmen

Handla närproducerad mad – direkt från ett stort gäng producenter. Nu startar en ny rekoring på Kungsholmen.

  • Publicerad 16:30, 19 aug 2020

De har ploppat upp som svampar på flera håll i staden de senaste åren, så kallade rekoringar där köpare kan handla kött, ägg, grönsaker och mycket mer – direkt från lokala matproducenter. Linda Lönnqvist, är både producent, köpare och initiativtagare till rekoringarna där all beställning sker i facebook-grupper och där man sedan på bestämda platser och tider kan hämta sin mat.

– Reko står för rejäl konsumtion, där kan man sälja och köpa närproducerad mat från producenterna utan mellanhänder. Det blir heller inget svinn eftersom allt är förbeställt. Det är ett väldigt bra sätt att handla mat, säger Linda.

Reko marknad tar över parkering i Skarpnäck

Och nu har turen alltså kommit till Kungsholmen att få en egen rekoring, med start den 16 september. Intresset verkar stort. På fyra dagar har över 400 medlemmar anslutit sig till gruppen.

– Det låter kaxigt men det var ganska väntat. Vi har fått många frågor när vi ska starta en ring på Kungsholmen men vi har haft svårt att hitta en bra utlämningsplats tidigare, säger Linda.

De som vill kommer kunna handla exempelvis ägg, kött, grönsaker men även säkert bröd, sylt, svamp och bär från ett 20-tal producenter, enligt Linda.

Hur skiljer det i pris kontra att handla i butik?

– För dom som handlar hos oss handlar det inte främst om priset utan kvaliteten, och kvalitetsmässigt går inte att jämföra med att köpa en gurka hos oss eller i butik. I förhållande till kvalitén är prissättningen högst skälig. Men Här kan du också ställa frågor direkt till producenterna kring innehållet, vad djuren äter eller hur grödorna odlas. Den informationen kan du aldrig få i en butik.

Närproducerad matutlämning

Vad: Ny rekoring med närproducerad mat

När: Utlämning sker jämna onsdagar mellan 19.15 - 19.45 på sker på Electrolux besöksparkering på Sankt Göransgatan.

Hur: Bli medlem i gruppen "Reko Stockholm Kungsholmen" på Facebook för mer information kring producenterna och hur man beställer.

Visa merVisa mindre