För ett och ett halvt år sedan besökte Mitt i Hjulsta grundskola och deras populära läxhjälp, där högstadieelever två kvällar i veckan får hjälp med plugget av högskolestudenter.

På skolan når en stor andel av eleverna inte behörighet – bara drygt hälften har uppnått det i slutet av nian de senaste tio åren. Då precis som nu gick gruppen som deltog i läxhjälpen dock emot strömmen: andelen läxhjälpselever som nådde behörighet var 74 procent 2020, 88 procent 2019 och 73 procent 2018.

Detta trots att många av eleverna saknar godkända betyg i sina kärnämnen när de påbörjar programmet.  

"Förstärker lokalsamhället"

Läxhjälpen finansieras av Einar Mattsson i samarbete med Stiftelsen Läxhjälpen. De har arbetat tillsammans med projektet sedan 2015, och samarbetet skulle från början sträcka sig till i år. Nu väljer de dock att förlänga det hela ytterligare fram till 2024.

– Vi kan se att en fungerande skola, där elever får gymnasiekompetens, bygger och förstärker lokalsamhället i Hjulsta. Sedan är det är väldigt kul att se att många av läxhjälparna kommer från Hjulsta och även från andra delar av Järva, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson, i ett pressmeddelande.

Förra läsåret var det 16 480 elever i Sverige som gick ut nian utan gymnasiebehörighet. Den faktor som är mest bidragande till en elevs chanser att klara skolan är föräldrarnas utbildningsnivå, skriver Einar Mattson i pressmeddelandet.