Deppigt. Elsa Dunge och Julia Rotsman är i dag ideella ungdomsledare men har vuxit upp på Överby. De vill inte att de ungdomar som går där i dag ska behöva förlora det de har. Foto: Mikael Andersson

Populär fritidsgård hotad när kommunen ska spara

Den föreningsdrivna fritidsgården i stallmiljö är både välfungerande och välbesökt. Dessutom erbjuder den trygghet och meningsfull fritid för många tjejer i åldern 12–18 år. Ändå är den hotad.

  • Publicerad 09:55, 17 apr 2021

– Först fick vi höra att avtalet med kommunen var gammalt och skulle skrivas om. Men sedan hände inget, vi fick inget nytt avtal. Jag anade oråd, men fick ändå en chock när jag till slut fick beskedet att de skulle dra in bidraget till oss, säger Lena Melin som är ridskolechef och har varit på Överby sedan 1989.

Kommunen har gjort en översyn av fritidsgårdarna och beslutade i juni i fjol att antalet kommunala fritidsgårdar ska bantas från sex till tre för att ”stärka upp gårdarna och koncentrera resurserna” till de tre prioriterade områdena Tureberg, Edsberg och Rotebro.

Men enligt beslutet då skulle även de två föreningsdrivna gårdarna, den i Överby och VCafé i Viby, finnas kvar. Kommunens översyn hade visat att dessa två på flera sätt fungerade mycket bra.

Har det kommunen vill ha

Det kommunen vill uppnå är framför allt att fritidsgårdarna ska ha egna lokaler som är fristående från skolorna, att de ska kunna öppna tidigare än i dag, och att de ska ha aktivitetsbaserad verksamhet

.– Allt detta har vi i dag här hos oss, ändå är det vi som ska stänga, säger Lena Wiman.

Aktivitetsbaserad verksamhet. Check, säger fritidsgården i Överby. Foto: Mikael Andersson

Det enda negativa som nämns om fritidsgården i Överby i kommunens översyn är att inriktningen kan uppfattas som ”smal”. Men det håller inte Hanna Tennemar som arbetar på fritidsgården och på ridskolan med om.

– De pratar om att vår verksamhet är begränsad, men det upplever ju våra ungdomar att den är på de vanliga gårdarna där det är mer häng med mobilen i en soffa. Vi har flest besökare och väldigt hög trivsel. De säger att våra ungdomar kommer till stallet i alla fall, men det behövs ledare som kan vara förebilder och ge dem en meningsfull fritid. Jag vet för jag har själv vuxit upp här, på ridskolan och på fritidsgården, säger hon.

Känner oro. Hanna Tennemar, anställd på fritidsgården och ridskolan, och Lena Wiman, ridskolechef, hoppas kunna påverka politikerna innan budgetbeslutet tas i juni. Foto: Mikael Andersson

"Vore väldigt tråkigt"

Julia Rotsman och Elsa Dunge som har hängt i stallet och på fritids och på fritidsgården sedan lågstadiet håller med..

– Det vore väldigt tråkigt om gården måste stänga. Vi har varit här varje dag sedan vi var 9 år och vi har haft en jättebra uppväxt här. Det vore synd om inte andra ska få samma möjlighet, och om de som går här i dag ska behöva förlora det de har, säger Elsa Dunge.

Katti Bauer, avdelningschef för idrott och fritid, betonar att det inte finns något beslut från kommunens sida att de föreningsdrivna fritidsgårdarna ska läggas ner, men däremot är de befintliga avtalen uppsagda.

– Nu är det upp till de prioriteringar som görs i budgetprocessen på vilket sätt dessa gårdar kan fortsätta att få bidrag. Kultur- och fritidsnämnden har som förslag att förlänga avtalen till slutet på året för att ge föreningarna en trygghet medan budgetprocessen pågår, säger hon.

"Tar frågan på otroligt stort allvar"

Thomas Nyman (KD), ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden sedan åsskiftet, förklarar att han är mån om att det ska finnas bra fritidsgårdar, men att alla nämnder ska spara ”X antal procent” i budgeten.

– Jag har besökt Överby och den 23 april ska jag träffa VCafé och prata med dem. Den här frågan är lyft med de andra gruppledarna i majoriteten, och vi tar den på otroligt stort allvar, säger han.

Fritidsgårdens öde avgörs när budgeten ska tas. Det sker i mitten av juni. Foto: Mikael Andersson

Beslut om budgeten tas i juni så den ska vara klar i slutet av maj. Dit är det en dryg månad och Överby Hästsportförening har dragit igång en namninsamling på Facebook för att försöka övertyga politikerna. På två dagar fick man in 800 underskrifter och mängder av kommentarer som vittnar om betydelsen av att ha fritidsgården kvar.

– Kommunen märker inte av så tydliga problem med ungdomarna som är här. De säljer inte knark eller hamnar i annan kriminalitet. Men vi har en viktig roll ändå, det handlar om att motverka psykisk ohälsa och utanförskap. Och vi har öppet sju dagar i veckan, från morgon till kväll, säger Lena Wiman.

Åtta gårdar kan bli tre

Sollentuna har haft sex egna fritidsgårdar, men med omorganisationen ska de i Helenelund, Kärrdal och Häggvik läggas ner och resurserna koncentreras till Tureberg, Edsberg och Rotebro där de ska flytta in i nya lokaler.

Därutöver finns två föreningsdrivna gårdar, Överby Ridstall och VCafé i Viby, men deras framtid är oviss då de inte har fått något nytt avtal med kommunen.

Överby Hästsportförening startade en fritidsgård 1999 och fick lite bidrag från kommunen. 2009 fick man ett avtal med kommunen och kunde anställa en fritidsledare.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förintelsens minnesdag uppmärksammas lokalt

Nyheter "En unik händelse i vår historia som vi aldrig får glömma" Den lokala FN-föreningen ordnar en digital föreläsning för att uppmärksamma Minnesdagen av Förintelsen den 27 januari.måndag 24/1 6:40

Adrian från Norrviken fick drakarna på fall

Nyheter Fick in 10 miljoner i kapital till sitt företag I höstas var Adrian Andersson från Norrviken med i SVT:s Draknästet där unga företagare får presentera sin affärsidé och söka en investering inför fem redan framgångsrika superentreprenörer, så...söndag 23/1 8:20