Populär badplats stängs för allmänheten

Blå lagunen har varit en av Stockholmsområdets mest populära badplatser. Men nu är det slutbadat. Trafiksituationen och nedskräpningen i området blev ohållbar.

  • Publicerad 01:15, 23 jun 2019

De kör fort och hänsynslöst och det har varit en fara att vistas ute för oss som bor här längs vägarna.

Husbygropen, som den konstgjorda sjön på Munsö egentligen heter, har med sin sandstrand och sitt turkosblå vatten genom åren blivit en mycket omtyckt badplats för såväl Ekeröbor som tillresta stockholmare.

På nätguider som Badkartan och Tripadvisor har Blå lagunen de senaste åren fått blandade omdömen, men i huvudsak har det varit positiva kommentarer och med det sammanfattade omdömet ”mycket bra”.

Men nu kan den gamla grustäkten strykas från badplatskartan.

Den tidigare infarten till sjön blockeras numera av en bom, stora stenar och nyligen grävdes ett meterdjupt dike. Det sistnämnda för att badgäster flyttade stenarna och tog sig in ändå.

Från och med i år är naturområdet runt Blå lagunen helt avstängt för biltrafik, efter beslut av markägaren – Menhammar stuteri – och de två berörda vägföreningarna, i samråd med kommunen.

Totalt p-förbud

Sedan förra veckan råder totalt parkeringsförbud på samtliga angränsande vägar i området. Förbudet gäller till och med september.

– Trafiken är en stor bov i dramat. Den har varit totalt ohållbar, säger en person som är boende i området och har god insyn i vägföreningarna.

– Alla vill köra ner bilen ända till vattenkanten, en del tar småvägarna runt omkring för att undvika parkeringsavgiften. De kör fort och hänsynslöst och det har varit en fara att vistas ute för oss som bor här längs vägarna.

De verksamheter som i övrigt finns i området, som lantbruk, verktygsmakeri, åkeri och hästhållning, ska länge ha upplevt en ohållbar trafiksituation under de varmaste sommarmånaderna. Problemen har ökat varje sommar de senaste åren, inte minst förra sommaren som var ovanligt lång och varm, berättar MälaröDirekts kontakt.

Får man inte bada i Blå lagunen alls nu?

– Allemansrätten säger att man får bada var man vill om det inte är en tomt, men man kan inte ta bilen med sig.

Men är det en badplats?

– Nej, det är det inte.

Har det här diskuterats länge?

– Nej, faktiskt inte. Vi har försökt härda ut och hitta andra lösningar. Men det har blivit för överbelastat, så det var inte hållbart. Det är jättetråkigt, men vi ser ingen annan utväg.

Kritik från räddningstjänst

Vid flera tillfällen ska även räddningstjänsten ha framfört kritiska synpunkter på trafiksituationen i området, då badgästernas parkerade bilar stått i vägen och försämrat framkomligheten för blåljuspersonal.

– Om man larmar kommer de ju inte ner till badet. Det har varit igenproppat med bilar.

Skälen till varför markägaren och vägföreningarna nu stoppar Blå lagunens badgäster är många. Under sommarsäsongerna har både boende och den tidigare markarrendatorn på olika sätt utsatts för hot och trakasserier.

På grund av risken för att besluten kan innebära ytterligare problem vill ingen representant för vägföreningarna prata öppet med MälaröDirekt.

Stenar och ölburkar har kastats och könsord har uttalats till de ungdomar som hjälpt till med parkeringen. Badgäster har orsakat skadegörelse, de ska ha kissat och bajsat i buskar och tjuvridit på hästar i hagarna i området.

Med anledning av detta har även arrendatorn sagt upp sitt arrendeavtal.

Inte särskilt vackert

Namnet Blå lagunen ger bilden av en vacker plats. Men vacker är knappast en passande beskrivning längre. Eftersom sjön inte längre är en badplats har såväl glasskiosk som soptunnor försvunnit från stranden. En del av de badgäster som ändå kommit på sistone har därför lämnat sitt skräp kvar på marken, både vid vattnet och vid infarten.

Här ligger nu både matrester och använda blöjor i högar mellan träden.

– Området har blivit fruktansvärt nedskräpat. Det har blivit väldigt äckligt där nere, säger källan.

En man som bor i närheten av Husbygropen säger till MälaröDirekt att han tycker att det är skönt att badplatsen nu stängs för allmänheten.

– Ja, det var verkligen på tiden. Det här har vi strävat efter länge, säger han.

Menhammar stuteri har inte velat kommentera beslutet att stänga Blå lagunen.

Grustäkt i många år

Husbygropen är en efterbehandlad grustäkt på Munsö. Täkten drevs tidigare av grus- och sandföretaget Jehander, som även har verksamhet vid Löten på norra Munsö.

Uppsalaåsen, en av Sveriges största rullstensåsar, sträcker sig längs Munsös östra sida och består av fin sand. I Husbygropen har stora mängder sand och grus brutits sedan 1800-talet, bland annat av Jehander. Men på 1990-talet upphörde brytningen och gropen fylldes med vatten och blev med tiden en populär badplats.

Vattnet är turkosblått och klart, vilket har gett upphov till namnet Blå lagunen.

Källa: Jehander, Wikipedia

Visa merVisa mindre

Mer röda prislappar och mindre oxfilé på öarna

Nyheter Handlare: "Inte bra för någon med prishöjningar" Det blir allt dyrare att fylla matkassen. I takt med inflationen söker sig allt fler Mälaröbor till kampanjvaror och röda prislappar.fredag 7/10 16:09

Zebra gästar Stenhamras bibbla

Nyheter Barnteater på biblioteket En liten zebra upptäcker världen i Stenhamra på söndag, när Cirkus Tigerbrand kommer till biblioteket med sin teaterföreställning.fredag 7/10 15:54

Så har grannarna har smyckat Älvnäs

Nyheter "Det skapar en vi-känsla" Den kända Harry Potter-busskuren har satt Älvnäs på kartan. Men det finns gott om igenkänning och populärkulturella referenser som lockar både stora som små till bostadsområdet. "Det strömmar in...fredag 7/10 15:45