Bryggan vid Sjöhistoria är och lär förbli inburad av en grind. Foto: Läsarbild

Populär badbrygga har burats in

En brygga vid Sjöhistoriska museet som används av allmänheten för bad har burats in. Det skapar starka reaktioner på Djurgården.

  • Publicerad 13:34, 12 jun 2018

Bryggan, som ägs av Sjöhistoriska museet och används av deras seglarskola, är en populär brygga att bada från under tider då den inte används av skolan. Häromdagen möttes dock badsugna av en rejäl grind, som hindrar personer utan nyckel från att äntra bryggan.

"Det är något av det värsta jag sett på en allmän plats som Djurgården. Kan detta verkligen vara lagligt?", skriver en läsare till StockholmDirekt.

Några olagligheter är det dock inte frågan om när man valt att stänga bryggan, som funnits i olika utföranden på platsen ända sedan 1968. Enligt museichefen Hans-Lennart Ohlsson har man stängt bryggan då den i dagsläget inte klarar mängden folk som badar från den.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Grinden är till för att förhindra olyckor i första hand men även för att man inte ska sätta grillar ute på bryggan. Nu har vi flera gånger sett att den överbelastas med människor och då är risken stor att den kapsejsar. Värst är det vid olika event när folk tror att det är en allmän brygga", skriver han i ett mejl till tidningen.

Stängningen är tillfällig tills man får råd att sätta dit en ny stabilare brygga. Men även då funderar museet på att ha grind till den för att undvika olyckor.

"Bryggan har aldrig varit allmän men har legat där så länge att man tror det. Vi provade tidigare att dra in landfästet men folk hoppade i och vadade ut. Jag gillar öppna bryggor men när man sett att den nästan sjunker och är ansvarig så går det inte längre", skriver Hans-Lennart Ohlsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt den upprörda läsaren har folk som försökt att bada trots grinden fått skador när de klättrar runt den. Hans-Lennart Ohlsson har också tagit del av den informationen.

"Jag fick ett brev att någon skurit sig på utsidan när de skulle klättra runt. Lite så är grinden utformad, men jag vill inte ens att 'snyltgästerna' skadar sig, så vi får se hur vi gör", skriver han.