Popsporten thaiboxning tar över Haninge

Torvalla sporthall är arena för SM i thaiboxning som vuxit till landets största kampsport. Finalerna avgörs på lördag. 18-årige Yousef Bouagar fajtas på hemmaplan och siktar på guld.

  • Publicerad 12:01, 20 feb 2017

Läs också: Världsmästaren Bea Malecki kan avsluta karriären med SM i Haninge


Totalt 115 deltagare tävlar i de olika klasserna i veckans senior-SM i muaythai (thaiboxning) i Torvalla sporthall. En av dem är den 18-åriga Haningebon Yousef Bouagar som representerar arrangörsklubben Southside Muaythai.

– Jag är med i SM för att vinna!

Bouagar tävlar i minus 60-kilosklassen. På meritlistan har han två guld från junior-SM.

– Jag tränar tio pass i veckan och tycker att thaiboxning är den roligaste och mest mångsidiga kampsporten.

Den åsikten är han inte ensam om. Thaiboxning växer snabbt i Sverige, och vid årsskiftet blev det den största kampsporten i Sverige med 8 390 utövare. Thaiboxningen passerade med knapp marginal förra ettan ju jutsu som har 8 350 utövare.

Rodrigo Oyanedel grundade Southside Muaythai, Haningeklubben som arrangerar SM, för fem år sedan.

– Idag har vi 250 medlemmar vilket är rekordmånga. De flesta är motionärer, och så har vi en tävlingsgrupp med tolv aktiva.

Oyanedel pekar på några orsaker till den snabba utvecklingen.

– Många svenskar har varit i Thailand och kommit i kontakt med sporten. Och så har folk upptäckt att thaiboxning är en bra och allsidig motionssport där allt från fingrar till tår används. Stämpeln som machosport är borta, vi har medlemmar i alla åldrar, killar och tjejer, män och kvinnor.

Det kan bli bättre än så. IOK (Internationella Olympiska Kommittén) har beslutat att thaiboxningen under tre år ska granskas för att se om sporten kan bli en OS-gren.

– I så fall kommer intresset att explodera, säger Rodrigo Oyanedel.

SM i Torvalla sporthall blir extra spektakulärt. Länsstyrelsen har godkänt att det för första gången i SM-historien arrangeras finaler där deltagarna slänger nästan alla skydd. Kvar blir bara handskar och armbågsskydd. Nytt är också att armbågar och knän får användas mot motståndarens huvud. Det handlar om full kontakt.

– Visst blir det tuffare och samtidigt mer intressant. Det kommer att likna sporten i Thailand där matcherna påminner om ett schackspel där deltagarna noggrant planerar sina drag.

Yousef Bouagar gillar förändringarna i SM.

– Ja, att använda armbågarna mycket är min stil. Och jag är bra på att sparkas och gå i clinch.

Han har klarat sig från skador.

– Jag är hel men öm efter matcherna.

 

Fakta

Thaiboxning nu den största kampsporten

Senior-SM i thaiboxning avgörs i Torvalla sporthall i Haninge den 23-25 februari. Hemmaklubben Southside Muaythai arrangerar.

Muaythai kallas populärt för thaiboxning. Muaythai kallas också sporten med de åtta vapnen (sparkar, knän, slag och armbågar).

Muaythai växer snabbt och blev vid årsskiftet landets största kampsport med sina drygt 8 390 utövare.

Cirka 90 procent av utövarna motionstränar. På elitsidan är Sverige mycket framgångsrikt och har genom åren tagit flera VM-guld.

 

Visa merVisa mindre