Det började med att den lokala idrottsklubben Djurö-Vindö IF ville sätta undan lite pengar i en fond för barn och unga som inte har råd att betala medlemsavgiften, eller köpa fotbollsskor eller något annat som krävs för att kunna delta.

– I den vevan fick vi frågan om det går att köpa begagnad sportutrustning hos oss. Då föddes idén till en återbruksbutik som vi själva driver, säger Cecilia Avelin, som sitter i DVIFs styrelse och är ansvarig för Sportåterbruket, som deras secondhandbutik heter.

Förvandlades till webbshop

Det var 2018 och de drev en fysisk helgbutik i en lokal i Stavsnäs. Det fungerade inte jättebra, så man ändrade till en ren webbshop istället, berättar Cecilia.

Nu läggs nya artiklar upp regelbundet med bilder och priser och det är lätt att lägga en beställning. Vill man prova ett plagg eller en sko kontaktar man ansvariga i föreningen och bokar en tid.

Det hela går ut på att man skänker sportkläder, skor, skridskor och liknande som man vill bli av med. Artiklarna säljs sedan till ett lågt pris och allt överskott går tillbaka till föreningen, antingen in i deras stödfond eller som aktiviteter till deras medlemmar.

Alla är välkomna att handla och allt är riktat till barn och tonåringar.

– Man märker tydligt när folk har rensat hemma, vindar och garage, då kommer det in massor! Vi säljer saker hela tiden så det finns ett behov av den här typen av verksamhet, säger Cecilia.

Sportåterbruket tar emot det mesta, men helst sådant som rör fotboll, innebandy, gymnastik, judo, segling/båtliv (flytvästar) och nu under vinterhalvåret även skridskor, enligt Cecilia.  

Skänker till behövande

– Det här gagnar ju både de som vill bli av med saker och de som vill handla till ett lägre pris, utan att behöva lämna ön. Det är ekonomiskt och klimatsmart och integrerande, konstaterar hon.

Ibland skänker de saker till familjer som har det tufft ekonomiskt, exempelvis nyanlända, för att deras barn ska kunna vara med på aktiviteter.