Taggade. Så här såg det ut när man ställde upp första gången vid Garnisonen. Foto: Linda Lönnqvist

Poppis handel med närproducerat växer på Östermalm

Det populära konceptet Reko – där varor handlas direkt från den lokala producenten – finns sedan tidigare på Gärdet. Nu drar ett gäng småföretagare igång ytterligare en "rekoring" vid Garnisonen.

  • Publicerad 13:32, 14 maj 2020

I tisdags kväll fylldes parkeringen på Linnégatan vid Garnisonen med ett tiotal småföretagare som tagit med sig egenproducerade råvaror som kött, sylt, ost, bröd, saft och lök. Varorna hade beställts i förväg på Facebook och plockats ihop i kassar, som det bara var att komma och hämta upp.

Konceptet kallas för Reko och är ett relativt nytt fenomen som de senaste månaderna har spridits explosionsartat i Stockholm. Detta var andra tillfället det arrangerades vid Garnisonen, som är en nystartad "reko-ring" på Östermalm.

"En revolution"

– Det här är en revolution inom att handla mat, säger Linda Lönnqvist, ägare av Lönnqvist skafferi, och initiativtagare till totalt fem reko-ringar i Stockholm, tillsammans med tre vänner.

– Närproducerat ligger i tiden. Med Reko får du en relation med den som producerar din mat. En av värdegrunderna är transparens, att producenten är helt öppen med hur maten tillverkas och hur djuren mår. Som kund kan du verkligen ställa de där frågorna, säger Linda Lönnqvist.

Det finns sedan tidigare en reko-ring vid Gärdets tunnelbana. Då denna ring kräver att producenterna ska hålla till på max tio mils avstånd från där det säljs kände Linda och hennes vänner att det behövdes en till ring på Östermalm som sträckte sig lite längre ut på gårdar i Stockholms kranskommuner.

Ökat intresse i och med corona

– Det finns många producenter som inte kan vara med på grund av det, men som vill sälja inne i stan, säger Linda, som istället har satt en gräns på 25 mil.

De som säljer på Reko ser också att intresset har ökat i och med coronapandemin, berättar hon.

– Det är ett jätteuppsving för de som har gårdsbutik i och med de här begränsningarna. Eftersom man bara hämtar upp sin påse så blir det inga köer. Sen är det ett säkrare sätt att handla mat än att gå in i livsmedelsbutik, då produktionen har minimal hantering av massa händer.

Facebookgruppen Reko Stockholm Östermalm har på drygt en månad kommit upp i över 700 medlemmar.

Sammanslutningarna vid Garnisonen kommer ske varannan tisdag klockan 20-20.30.

Detta gäller

REKO står för Rejäl Konsumtion och innebär att konsumenten handlar råvaror och produkter direkt från producenten, genom att folket på en ort går samman och bildar en så kallad rekoring.

För Garnisonen sköts kontakten via Facebookgruppen "Reko Stockholm Östermalm", där producenten annonserar och tar emot beställningar.

Varje rekoring har sina egna regler.

För att få sälja på Reko vid Garnisonen krävs:

Att du producerar varorna inom 25 mil från utlämningsstället (Regeln går att tumma på för krisande företag i coronatider)

Att du har ett företag registrerat

Att allt är förbeställt

Visa merVisa mindre

Sprids. Så här såg det ut när vi besökte Reko i Skarpnäck tidigare i år. Numera plockas varorna ned i kassar innan kunderna kommer för att slippa köbildning. Foto: arkivfoto: Sacharias Källdén