Poppis att rädda hemlös katt – Solgläntan går ändå på knäna

I coronatider vill allt fler ha husdjur. På Solgläntans katthem är det brist på kissar att förmedla. – Vi har plats för många fler, säger Lena Engen Bäckström.

  • Publicerad 10:25, 12 dec 2020

Det är ju ingen som reser bort i coronatider.

Solgläntans katthem tar emot hemlösa och övergivna katter, ger dem vård och slussar sedan ut dem till nya hem.

Men på bokningstavlan gapar mer än hälften av rutorna tomma. Just nu finns ett 20-tal hemlösa katter inne, knappt en tredjedel mot de 60–70 katter som brukar vara på Solgläntan.

– Så fort de kommer in blir de bokade. Och det är på sätt och vis ett angenämt problem, säger Lena Engen Bäckström.

– Men de kostar oss mycket i veterinärkostnader.

Vissa är i dåligt skick

Katterna bor i rymliga burar med gott om redskap för lek och rörelse. Vi gläntar på dörren till ett av rummen och lille Maxi sträcker nyfiket fram tass och nos genom gallret.

Han har kolsvart sammetspäls och vill gärna gosa och leka. När han kom hit var han bara åtta veckor. Men det är inte förrän nu, efter tre månader, som det är dags för honom att flytta till ett nytt hem. Han har behövt mycket veterinärvård, bland annat för krånglande trumhinnor.

– Han har till och med varit inne på datortomografi och haft många bekymmer, berättar djurvårdaren Victoria Nystrand. Men nu är han frisk.

Så länge som Maxi brukar katterna inte behöva stanna. Till buren mittemot kom den vit- och bruntecknade Eskil så sent som i veckan. Han har redan blivit tingad.

När katterna kommer till Solgläntan kan de vara i ganska dåligt skick. De kan vara förvildade, vara utsvultna eller ha sjukdomar.

Det betyder inte att katterna som kommer från privatpersoner alltid är helt friska.

– Tänk på en människa som inte borstar tänderna på 20 år. Det blir inte så fint i munnen. Är katterna över 6–7 år har de tandsten. Ofta måste de opereras.

De flesta får sitta i karantän i ett par veckor och bli vaccinerade mot kattpest eller kattsnuva.

Höga veterinärkostnader

Att adoptera en katt på Solgläntan kostar 2 500 kronor. För Maxi och många andra överstiger veterinärkostnaderna den summan kraftigt.

En stor del av förlusten täcks i vanliga fall av inkomsterna från kattpensionatet. I år har man därför endast förmedlat 150 katter jämfört med 300 katter förra året.

– Det är ju ingen som reser bort i coronatider. Fredagen före jul brukar det vara proppfullt här. I år har vi fortfarande hälften av 21 platser obokade till jul och nyår. Den tiden är annars fullbokad sedan sommaren.

Inför påsken var pensionatet fullbokat. Sedan bokades allt av och den låga beläggningen har fortsatt även över sommar och höstlov.

Just nu finns bara två katter inhysta på pensionatet, en bråkdel mot hur det ser ut i normala fall.

– Får vi inte fler pensionatskatter har vi inte råd att ta hand om kostsamma hemlösa katter heller. Vi kan däremot ta privata katter som betalar för sig. Det är ont om katter på alla katthem, de går åt fort. Alla vill ha hund och katt i coronatider, säger Lena Engen Bäckström.

Ändå misströstar hon inte.

– Vi tänker att det här ska gå över. Man får vara optimistisk. Vi har en veterinärmottagning också. Och en liten butik. Vi gör det bästa av situationen.

Maxi då? Han har ännu inte fått någon ny ägare.

Solgläntans katthem

Grundades 1992 som pensionat för både katter och smådjur.

Människor började lämna in hemlösa katter som togs om hand och Solgläntan började förmedla dem till nya hem. Verksamheten blev så stor att med tiden fanns inte plats för smådjuren längre.

När katterna lämnas in behöver de i regel veterinärvård. De har ofta öronskabb, mask och dåliga tänder. De får vaccin och sitter i karantän tills de blivit smittfria.

Sedan 2010 bor pensionatskatterna och omplaceringskatterna i varsin del. Det finns också karantärsavdelning, veterinärsmottagning och butik.

Visa merVisa mindre