Rosa tyll-triangel. Verket "Rosa Moln" är en triangelformad väv i röd och rosa tyll. Det är skapat av konstnärerna Matilda Weinstock och Fredrik Wennberg från WOW Landskap. Foto: Mimmi Epstein

Pop up-park på Plattan och ny utställning om magen i Vasastan

För den konstintresserade öppnar i vår två konstutställningar som sticker ut lite extra. Den ena som pop up-park i rosa tyll på Sergels torg. Den andra på nystartat galleri med konst om magen.

  • Publicerad 15:01, 7 maj 2021

På Sergels torgs har en ny pop up-park just öppnat, och kafémöbler och blommor har plockats fram på torget. Över Plattan hänger det stora verket "Rosa moln" som är svårt att missa och som samspelar med platsens karaktäristiska triangelmönster.

– Den långsmala tylltriangeln går att uppleva på flera sätt. Uppifrån Kulturhuset som en matta, från Plattan som ett tak och från gatuplan som ett svävande objekt, säger Fredrik Wennberg, en av konstnärerna från WOW Landskap, i ett pressmeddelande.

Havsdjur och molnskog ska liva upp runt Plattan

Tyllen var en del av Bredängs sommartorg i fjol och återanvänds nu. Verket kommer att hänga i ungefär en månad, sedan kommer ett nytt på plats.

Mer kommer att hända på torget. Till exempel kan man även kolla in Stina Folkessons 55 meter långa muralmålning "Hjärtslag och tankar i Stilla havet" som finns på byggplanket till det som ska bli det digitala kulturhuset Space. Under sommaren kommer det också att vara "lunch-sessions" på Plattan med ett tiotal dj:s. Dessutom kommer man att kunna ta del av stockholmares berättelser om just Stockholm. Det är den ideella organisationen "101 ord" som varje år samlar in hundratals texter om huvudstaden och som visar ett urval.

Fokus på magen

Sugen på mer konst? Nystartade Way gallery ligger på Upplandsgatan 57 och har hunnit med flera utställningar under våren. Nu är det snart dags för grupputställningen "Magen" där fullt fokus ligger på en kroppsdel som för många är "en issue", säger Francesca Berlin, en av tre som driver galleriet. Konstnärerna som ställer ut är Alexandra Moreno, Kegen Lorentzon och Viktor Berglind och utställningen hänger från den 13 till 28 maj.

– Utställningen handlar om att försöka "avväpna magen". Många, i alla åldrar, har problem med det som är en central del av vår kropp. En del som utsätts både för hat, kärlek, smärta och är ett hem för växande barn. Vi vill försöka skapa samtal om magens betydelse, men också skratt. Själv har jag fått mer respekt för min mage under tiden vi har arbetat med utställningen, säger Francesca Berlin.

Nytt galleri vid Odenplan

På utställningen kommer man att kunna höra magljud samtidigt som man tittar på verken, som bland annat består av en installation som inkluderar riktiga tarmar och salt.

– Vi kommer också att visa konst med bakterier och gluten som kommer att ändra form under utställningstiden. Dessutom visas fotografier på en massa olika magar, säger Francesca Berlin.

Foto: Kegen Lorentzon

Alexandra Moreno, Kegen Lorentzon och Viktor Berglinds grupputställning "Magen" visas snart på Way gallery. Foto: Pressbild