Pop House, där Björn Ulvaeus är delägare, hjälper enligt avtalet till med utformningen av projektet – och kan sedan bli hyresgäst och driva verksamheten i prestigebygget.

Inför kommun fullmäktige i måndags blev det debatt om planerna på en kulturscen i Gasklocka 2 i Hjorthagen.

Oppositionen kritiserade den ekonomiska kalkylen, men majoriteten hänvisade till ett intentionsavtal med en extern aktör – som väntas garantera en långsiktig hyresgäst med en kvalitativ verksamhet.

Lokaltidningen Mitt i kan nu berätta att det är bolaget Pop House som är stadens samarbetespart i projektet. Pop House, där Björn Ulvaeus är delägare, driver bland annat ABBA-museet, Hasselbacken och Cirkus.

– Vi är jätteglada att vi har hittat nån som kan den här branschen väl och har förstått vad det är staden vill göra, säger Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret.

Ska mynna ut i hyresavtal

Processen började i somras, då staden gjorde såväl riktade som en öppen inbjudning där de efterlyste anbud, både i Sverige och utomlands.

– Det var flera som visade intresse, men det är ett begränsat antal som vill och kan driva en så pass stor scen, säger Staffan Lorentz.

I augusti tecknade staden ett samarbets- och intentionsavtal med Pop House. Det innebär att Pop House kommer att vara med och utforma projektet tillsammans staden. Tanken är att det sedan ska mynna ut i ett hyresavtal som innebär att Pop House driver verksamheten i gasklockan.

I samverkansavtalet som tecknats framgår att villkoren i det framtida hyresavtalet bland annat innebär en hyrestid på 10 år med en möjlig förlängning på ytterligare 5 år. Hyran är tänkt att bestå av två delar: en bashyra på 20 miljoner kronor plus moms per år samt 10 procent av omsättningen på belopp över 60 miljoner kronor per år, plus moms.

Mitt i har sökt Pop House som avböjer att kommentera samarbetet i nuläget.