Scenkonst. Pop House, där Björn Ulvaeus är en av majoritetsägarna, är Stockholms stads partner i scenprojektet i Gasklocka 2 i Hjorthagen.

Pop House kan få driften av kulturscenen i gasklockan

ABBA-Björns bolag Pop House och Stockholms stad har tecknat ett avtal om kulturscenen i gasklockan i Hjorthagen. – Vi är jätteglada att vi har hittat nån som kan den här branschen väl och har förstått vad det är staden vill göra, säger Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret.

  • Publicerad 06:00, 5 nov 2020

Det är ett begränsat antal som vill och kan driva en så pass stor scen

Pop House, där Björn Ulvaeus är delägare, hjälper enligt avtalet till med utformningen av projektet – och kan sedan bli hyresgäst och driva verksamheten i prestigebygget.

Inför kommun fullmäktige i måndags blev det debatt om planerna på en kulturscen i Gasklocka 2 i Hjorthagen.

Oppositionen kritiserade den ekonomiska kalkylen, men majoriteten hänvisade till ett intentionsavtal med en extern aktör – som väntas garantera en långsiktig hyresgäst med en kvalitativ verksamhet.

Lokaltidningen Mitt i kan nu berätta att det är bolaget Pop House som är stadens samarbetespart i projektet. Pop House, där Björn Ulvaeus är delägare, driver bland annat ABBA-museet, Hasselbacken och Cirkus.

– Vi är jätteglada att vi har hittat nån som kan den här branschen väl och har förstått vad det är staden vill göra, säger Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret.

Ska mynna ut i hyresavtal

Processen började i somras, då staden gjorde såväl riktade som en öppen inbjudning där de efterlyste anbud, både i Sverige och utomlands.

– Det var flera som visade intresse, men det är ett begränsat antal som vill och kan driva en så pass stor scen, säger Staffan Lorentz.

I augusti tecknade staden ett samarbets- och intentionsavtal med Pop House. Det innebär att Pop House kommer att vara med och utforma projektet tillsammans staden. Tanken är att det sedan ska mynna ut i ett hyresavtal som innebär att Pop House driver verksamheten i gasklockan.

I samverkansavtalet som tecknats framgår att villkoren i det framtida hyresavtalet bland annat innebär en hyrestid på 10 år med en möjlig förlängning på ytterligare 5 år. Hyran är tänkt att bestå av två delar: en bashyra på 20 miljoner kronor plus moms per år samt 10 procent av omsättningen på belopp över 60 miljoner kronor per år, plus moms.

Mitt i har sökt Pop House som avböjer att kommentera samarbetet i nuläget.

Pop House i Stockholm

Bolagaet Pop House driver flera nöjesinstitutioner i Stockholm: Pop House Hotel, ABBA-museet, Cirkus och Hasselbacken.

Nästa år hoppas Pop House även kunna öppna det digitala kulturhuset Space i en av Hötorgsskraporna.