Poolen svalkar skönare än sjön i försommarvärmen

Heldag vid uppvärmd utomhuspool eller strandhäng vid sjö? En viktig fråga för vissa på varma sommardagar innan sjöarna i Tyresö och Haninge nått högsommarvärme.

  • Publicerad 14:11, 23 jun 2022

Ungarna säger att det är jättevarmt, men det tror jag inte ett ögonblick på

Uppdelade i grupper gör sig barnen som deltar i Tyresö fritidsgårdas dagkollo redo för dagens lunch. Men Tyresöborna Kristina Olsson och Per-Axel Johansson, som valt stranden för denna varma sommardag, vittnar om full rulle vid Albybadet.

– Vi kom hit vid klockan 9 och det har varit full fart hela tiden. Det är jätteroligt att se dem, tycker Kristina.

Hon är rullstolsburen och har, med hjälp av en ramp och badrullstol, möjlighet att bada i Albysjön. Men än så länge har hon inte utnyttjat det – hon tror att det är för kallt.

– Ungarna säger att det är jättevarmt, men det tror jag inte ett ögonblick på, säger Kristina med ett skratt.

Hur många grader ska det vara i vattnet för att ni ska bada?

– 28 grader vill jag ha, säger Per-Axel.

– Men jag kan nog bada vid 20, det tror jag, säger Kristina.

Ungarna trotsar kylan

Precis som Kristina Olsson var inne på så tycker många av barnen vid dagkollot att det är skönt i vattnet. En av dem är Iman som tog första doppet för säsongen ett par dagar tidigare.

– Det är skönt i vattnet. Idag har jag har badat, paddlat kanot, testat simfötter och lite sådär, säger hon.

Både Li och Viggo tycker att det är aningen kallt i sjön, men de badar ändå mellan turerna i kanoten och rundorna med frisbeegolf.

– Jag badade för ett par dagar sedan. Det var rätt så kallt, men jag ska bada senare idag, säger Viggo.

– Det hör till sommaren att bada, tycker Li.

Fritidsledare Ohuru Hallström berättar att det är 140 barn som är aktiva inom dagkollot, där det går att hitta på lite vad som helst.

– Det är härligt, barnen får göra lite som de vill. De kan bada, paddla kanot, leka lekar. Nu finns även Fritidsbanken och Kulturskolan här, så det finns mer möjligheter att hitta på saker.

Varmt och säkert i poolen

I grannkommunen Haninge, vid utomhuspoolen på Höglundabadet i Jordbro, är gradtalet i vattnet långt i från ett bekymmer. Med runt 25 grader varmt i poolerna är det skönt att svalka sig på varma försommardagar. Men för Kate Ajjout och hennes barn Ines och Isak är poolen ett självklart val av andra anledningar.

– Egentligen för att det är mer säkert, man kan stå och titta vid poolkanten och det är en begränsad yta. Det är lite läskigare när det är mer öppet och barnen kan dra iväg, säger Kate Ajjout och lägger till:

– Det är också fräschare. De har koll på värden och hur det ser ut i vattnet.

Kate Ajjout är uppväxt i Jordbro men bor numera i Farsta. Hon tar med sig sina barn till Höglundabadet, där hon själv badade många sommardagar som liten.

– Det känns också bökigt att ta sig till stranden. Vissa har inte körkort för att åka till andra stränder. Ofta har man mycket packning med sig, så det här är smidigare.

Badplatser i Tyresö och Haninge

Tyresö: Albybadet, Barnsjön, Hästhagsbadet, Kumlabadet, Rakstabadet, Sandholmarna, Strandbadet, Trinntorpsbadet, Öringebadet, Gimmerstabadet, Noretbadet, Ällmorabadet och Breviksbadet.

Haninge: Östnora havsbad, Höglundabadet (utomhuspool), Övre Rudasjön, Stationsbadet Övre Rudasjön, Nedre Rudasjön, Gårdens bad, Dalens bad/Krokodilbadet, Björkholmen, Norrbybadet, Brandbergsbadet (utomhuspool), Ramsjön, Lycksjön, Schweizerbadet, Gålö havsbad och Årsta havsbad.

Källa: Tyresö och Haninge kommun.

Visa merVisa mindre