Ponnyn Adam är en favorit inom vården

Vad är en hjälpande hand jämfört med en tass eller en hov? I Värmdö är det inte bara hemtjänstpersonal som vårdar äldre. Också hunden Oliver och länets kanske första vårdponny Adam hjälper till. – De ger sådan glädje, säger Maria Ohlsson, ägare till djuren.

  • Publicerad 10:32, 18 jun 2016

Tårta, kakor och kaffe stod på menyn när Värmdö kooperativa hemtjänst firade de äldre med sommarfest i onsdags. På bordet fanns också äppelbitar, morötter och gräs i kruka – godsaker som måste finnas för en häst.

Ponnyn Adam är sedan några år tillbaka en självklar gäst som lyser upp både festligheter och grå vardagar för seniorerna.

– Han är en fantastiskt vacker häst. Man blir lugn av honom och han bits aldrig, säger Rune Johansson.

96-åringen har haft hästar som hobby hela livet, men den senaste tiden har det varit svårt att åka ut och träffa dem. Därför var det mer än uppskattat när ponnyn Adam en dag följde med undersköterskan Maria Ohlsson till jobbet.

– Han plockar fram en massa minnen från förr och det är så härligt, säger han.

Nu är det tre år sedan som Maria Ohlsson hade med sig Adam i hästsläpet under ett besök inom hemtjänsten. Men istället för att han skulle stå ensam tog hon med honom in.

– Jag tänkte att fungerar det med en hund så ska det väl fungera med en häst också, säger hon.

Mycket riktigt visade sig idén vara en snilleblixt och sedan den dagen har Adam varit med ett tiotal gånger hemma hos äldre runt om i Värmdö.

– Han är så cool. I början var jag rädd att han skulle bajsa på golvet men det har han aldrig gjort. Och mig trampar han på fötterna ofta, men med de äldre är han så försiktig, det är som att han känner av att han måste vara det, säger Maria Ohlsson.

Att djur är bra för människors välmående är känt sedan länge. En del av anledningen är att beröring avger hormonet oxytocin, som ger lugn och ro. Det har också visat sig sänka både puls, blodtryck, dämpa ångest, minska smärta och stimulera immunförsvaret.

Maria Ohlsson vittnar om flera tillfällen då hennes Oliver och Adam lyckats komma närmare de äldre än personalen själv.

– Oliver har fått dementa som inte sagt ett ord på flera år att prata. Det händer något när de klappar honom. De kommer oftast inte ihåg mig, men de minns Oliver, säger hon.

Arne Andersson, som också deltar på festen, har ett gott öga till Golden retrievern.

– Den här hunden är speciell. Han är så snäll och ligger ofta hemma hos mig och gör mig sällskap, säger han.

Maria Ohlsson tror och hoppas att det kommer att bli allt vanligare med djur inom vården.

– Förut skulle djur aldrig ha fått sätta sin tass på ett sjukhus. Nu är det okej att ha hund inom den palliativa vården. Oliver har varit med människor till slutet flera gånger. Han ger dem lugnet som behövs för att gå vidare. Och Adam framkallar så mycket glädje. Här på Värmdö har nästan alla en relation till hästar, så bara lukten av honom får många att minnas. Det är helt fantastiskt, säger hon.