Politiskt krogbråk om stängningstid

Bygg- och miljönämnden har beslutat att serveringsställen får hålla öppet efter att alkoholförbudet träder i kraft klockan 20. Beslutet får hård kritik av Bålstapartiet.

  • Publicerad 20:29, 22 feb 2021

Den 16 februari tog bygg- och miljönämnden i Håbo kommun beslut om att restauranger kan fortsätta hålla öppet under sina ordinarie öppettider utan krav på att utrymma och stänga en timme efter att alkoholförbudet träder i kraft klockan 20.00.

Får sälja folköl

Det innebär att restauranger som har alkoholservering får fortsätta att servera mat, folköl och lättdrycker efter klockan 20.00 på kvällen.

Owe Fröjd, Bålstapartiet, är kritisk mot beslutet.

– Problemet är att jag anser att det strider mot lagen. Sedan är det inte heller så lyckat att under coronan gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger han.

I alkohollagen står det uttryckligen att ”Serveringsstället ska vara utrymt senast 30 minuter efter serveringstidens utgång”.

Owe Fröjd anser också att det finns en risk att gästerna beställer en stor mängd alkohol precis innan alkoholförbudet och sedan kan fortsätta dricka efteråt.

Tycker olika

Sven-Eric Svensson (C), ordförande i bygg- och miljönämnden håller inte med om att beslutet skulle strida mot reglerna.

– Vi uppfattar det olika, säger han.

Sven-Eric Svensson säger att restaurangerna är skyldiga att se till att gästerna inte dricker alkohol 30 minuter efter att alkoholförbudet träder i kraft.

– Annars riskerar de att bli av med sina tillstånd, säger han.

Tillfälligt förbud mot alkoholservering

Fram till den 1 mars är servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat förbjuden mellan klockan 20.00 och 11.00.

Från den 1 mars gäller förbudet mellan klockan 22.00 och 11.00.

En vecka med sprängningar längs Kockbackavägen

Kommunen bygger gång- och cykelväg. Under nästa vecka så kommer det sprängas längs med Kockbackavägen med anledning av kommunens gång- och cykelvägsbygge. Det hela påbörjas på måndag och pågår till fredag.fredag 16/4 17:40

Spridningen av covid minskar i Upplands-Bro

✔ Och så många har fått vaccinet. Antalet bekräftade fall av covid-19 i Upplands-Bro minskade under den senaste veckan. Samtidigt redovisas att 13 procent av kommunens invånare fått minst en dos av vaccinet.fredag 16/4 10:29