Politiskt bråk om Solnas nya strandbad

Trots att en badplats vid Huvudsta strand ingår i kommunens budget dröjer det till efter sommaren innan Solnabor kan hoppa i plurret. – Tråkigt om Solnas nya strandbad öppnar i oktober, säger kommunalrådet Bernhard Huber, (MP).

  • Publicerad 09:42, 19 jun 2017

Härliga badplatser råder det knappast brist på i Solna, men badandet sker på egen risk.

Vid ett kommunalt strandbad har kommunen ansvar över att vattnet är tillräckligt rent samt att bekvämligheter som brygga, toalett och dusch finns på plats. Trots att de styrande politikerna länge efterfrågat en kommunal badplats står Solnaborna fortfarande utan.

– I minst fem års tid har Kristdemokraterna skrivit debattartiklar om hur gärna de vill ha ett nytt bad men de verkar ha glömt bort att de själva suttit vid makten, säger kommunalrådet Bernhard Huber, (MP).

I slutet av 2015 började staden leta efter en lämplig badplats och ett år senare hade man bestämt sig för att Huvudsta strand var bäst. Centerpartiet uttryckte då en förhoppning om att badet skulle vara klart till sommaren 2017, men nu står det klart att badsugna Solnabor får vänta till efter sommaren.

Miljöpartiet riktar nu kritik mot de borgerliga partierna för att badplatsen inte stod klar inför årets badsäsong, men något sådant löfte har aldrig funnits, enligt kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

– Det har vi aldrig sagt. En badplats tar lång tid att göra, man måste göra mätningar så att vattnet når upp till EU-regler och länsstyrelsens krav. Miljökrav verkar helt plötsligt oviktigt för Miljöpartiet vilket är jättekonstigt, men vi vill inte göra nåt halvtaskigt bad. Miljöpartister får gärna bada där det finns skit i vattnet, men det ska inte Solnabor behöva göra, säger Pehr Granfalk, (M).

– Tråkigt om Solnas nya strandbad öppnar i oktober, säger Bernhard Huber, (MP).

Men så kan det komma att bli, enligt kommunstyrelsens ordförande.

– Badet kommer att stå klart nästa år till badsäsongen, eventuellt redan till hösten eller vintern och då får Miljöpartiet gärna bada där om de vill det, säger Pehr Granfalk, (M).