(MP)+(M)+(KD) ser ut att stå mot (S)+(C)+(L). Inget av blocken har dock egen majoritet. Foto: Åsa Sommarström

Politiska förhandlingarna hårt låsta i två block

Sedan valet har Miljöpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna velat samtala med Centerpartiet och Liberalerna för att bilda ett styre i Sundbyberg. Centern och Liberalerna har dock lämnat förhandlingsbordet och samtalar med Socialdemokraterna, enligt (MP). Inget av blocken ser ut att ha egen majoritet.

  • Publicerad 08:39, 7 nov 2018

Kampen om makten har så sakteliga börjat avgöras runt om i Stockholms läns kommuner. Men i Sundbyberg är läget ett annat.

Sedan valet för två månader sedan har förhandlingarna mellan de olika partierna varit hårda.

I dag finns två tydliga grupperingar. (MP)+(M)+(KD) ser ut att stå mot (S)+(C)+(L). Det berättar Emelie Tillegård, en av två gruppledare för Miljöpartiet, som nu väljer att berätta om hur tiden efter valet sett ut.

– Vi har haft en avsikt att bilda en stabil grönblå majoritet då vi tycker att samarbetet fungerat bra. Den sammansättningen fick också störst förtroende i valet. Stefan Bergström (C) har dock valt att gå ur det samarbetet och samtalar nu med Socialdemokraterna, förklarar hon.

Så gör även Liberalerna enligt Emelie Tillegård.

”Det blir omöjligt för oss att bedriva den klimat- och miljöpolitik som vi vill med så få poster”, säger Emelie Tillegård (MP) om Socialdemokraternas slutbud för ett samarbete. Foto: Maria Lilja

Också Miljöpartiet har samtalat med Socialdemokraterna, men har nu lämnat den röda sidan efter att Socialdemokraterna kom med ett vad de uppfattade som för snålt erbjudande om poster i nämnderna till (MP).

– När vi diskuterade poster fick vi ett slutbud från (S) som ligger långt under det vi kan tänka oss. Vi erbjöds en av 21 tunga nämndposter. Rent numerärt är det för lite, sett till det förtroende vi fick i valet. Det blir även omöjligt för oss att bedriva den klimat- och miljöpolitik som vi vill med så få poster, säger Emelie Tillegård.

Miljöpartiet hade bland annat velat ha mer inflytande över exploatering- och stadsbyggnadsposterna för att vara intresserade av ett samarbete med (S).

Lägger budget med M och KD

Senast på det sista kommunfullmäktigemötet för året – 19 december– är det tänkt att en budget ska godkännas. Och då förhoppningvis även ett styre över kommunen.

Vi kan inte sitta och vänta på (C) och (L)

Emelie Tillegård

– Vår förhoppning är fortfarande ett grönblått styre och dörren står öppen för de andra grönblå partierna men vi lägger nu en grund för en budget ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi kan inte sitta och vänta på (C) och (L), säger Emelie Tillegård.

Alla partier har även sedan tidigare sagt att ett samarbete med (SD) är uteslutet.

Nu ser alltså uppdelningen ut så här:

En koalition mellan (M)+(MP)+(KD) skulle få 22 mandat.

En koalition mellan (S)+(C)+(L) skulle få 26 mandat

(Vänsterpartiet har sju mandat och Sverigedemokraterna sex mandat).

Ingen av sidorna skulle därmed sitta i majoritet.

Beslut drar ut på tiden

– Det bästa vore ju att få till en stabil majoritet så att man kan genomföra saker i stället för att bara byta partivänner hela tiden. Förtroendemässigt för oss politiker är det dessutom dåligt. Vi är inne i en expansiv fas i kommunen där det ska byggas mycket nytt: skolor, förskolor och bostäder. Ju längre ett beslut om ett samarbete dröjer desto längre tid tar alla de besluten.

Även tjänstemännen på kommunen börjar blir frustrerade över det låste läget berättar Emelie Tillegård.

– De jobbar ju på, men vid en punkt så måste det ju kunna tas skarpa beslut.

Mitt i har flera gånger sökt företrädare för (S), (C) och (L).

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36