(MP)+(M)+(KD) ser ut att stå mot (S)+(C)+(L). Inget av blocken har dock egen majoritet. Foto: Åsa Sommarström

Politiska förhandlingarna hårt låsta i två block

Sedan valet har Miljöpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna velat samtala med Centerpartiet och Liberalerna för att bilda ett styre i Sundbyberg. Centern och Liberalerna har dock lämnat förhandlingsbordet och samtalar med Socialdemokraterna, enligt (MP). Inget av blocken ser ut att ha egen majoritet.

  • Publicerad 08:39, 7 nov 2018

Kampen om makten har så sakteliga börjat avgöras runt om i Stockholms läns kommuner. Men i Sundbyberg är läget ett annat.

Sedan valet för två månader sedan har förhandlingarna mellan de olika partierna varit hårda.

I dag finns två tydliga grupperingar. (MP)+(M)+(KD) ser ut att stå mot (S)+(C)+(L). Det berättar Emelie Tillegård, en av två gruppledare för Miljöpartiet, som nu väljer att berätta om hur tiden efter valet sett ut.

– Vi har haft en avsikt att bilda en stabil grönblå majoritet då vi tycker att samarbetet fungerat bra. Den sammansättningen fick också störst förtroende i valet. Stefan Bergström (C) har dock valt att gå ur det samarbetet och samtalar nu med Socialdemokraterna, förklarar hon.

Så gör även Liberalerna enligt Emelie Tillegård.

”Det blir omöjligt för oss att bedriva den klimat- och miljöpolitik som vi vill med så få poster”, säger Emelie Tillegård (MP) om Socialdemokraternas slutbud för ett samarbete. Foto: Maria Lilja

Också Miljöpartiet har samtalat med Socialdemokraterna, men har nu lämnat den röda sidan efter att Socialdemokraterna kom med ett vad de uppfattade som för snålt erbjudande om poster i nämnderna till (MP).

– När vi diskuterade poster fick vi ett slutbud från (S) som ligger långt under det vi kan tänka oss. Vi erbjöds en av 21 tunga nämndposter. Rent numerärt är det för lite, sett till det förtroende vi fick i valet. Det blir även omöjligt för oss att bedriva den klimat- och miljöpolitik som vi vill med så få poster, säger Emelie Tillegård.

Miljöpartiet hade bland annat velat ha mer inflytande över exploatering- och stadsbyggnadsposterna för att vara intresserade av ett samarbete med (S).

Lägger budget med M och KD

Senast på det sista kommunfullmäktigemötet för året – 19 december– är det tänkt att en budget ska godkännas. Och då förhoppningvis även ett styre över kommunen.

Vi kan inte sitta och vänta på (C) och (L)

Emelie Tillegård

– Vår förhoppning är fortfarande ett grönblått styre och dörren står öppen för de andra grönblå partierna men vi lägger nu en grund för en budget ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi kan inte sitta och vänta på (C) och (L), säger Emelie Tillegård.

Alla partier har även sedan tidigare sagt att ett samarbete med (SD) är uteslutet.

Nu ser alltså uppdelningen ut så här:

En koalition mellan (M)+(MP)+(KD) skulle få 22 mandat.

En koalition mellan (S)+(C)+(L) skulle få 26 mandat

(Vänsterpartiet har sju mandat och Sverigedemokraterna sex mandat).

Ingen av sidorna skulle därmed sitta i majoritet.

Beslut drar ut på tiden

– Det bästa vore ju att få till en stabil majoritet så att man kan genomföra saker i stället för att bara byta partivänner hela tiden. Förtroendemässigt för oss politiker är det dessutom dåligt. Vi är inne i en expansiv fas i kommunen där det ska byggas mycket nytt: skolor, förskolor och bostäder. Ju längre ett beslut om ett samarbete dröjer desto längre tid tar alla de besluten.

Även tjänstemännen på kommunen börjar blir frustrerade över det låste läget berättar Emelie Tillegård.

– De jobbar ju på, men vid en punkt så måste det ju kunna tas skarpa beslut.

Mitt i har flera gånger sökt företrädare för (S), (C) och (L).

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inställda pendeltåg och förseningar i trafiken

Nyheter Spårfel drabbar morgonpendlarna Det är en bökig morgon för många pendlare med förseningar och inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Orsaken är ett spårfel och signalfel mellan Spånga och Sundbyberg.onsdag 22/9 7:34

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15