Foto: Anna Rönnqvist

Politisk strid om trygghet på biblioteken

Efter en debattartikel av Roger Mogert (S) har bråk på bibliotek blivit en ännu hetare stridsfråga på den politiska arenan. "Ni viftar bort hot och våld", anklagar Liberalerna. "Vi jobbar extremt mycket mot det", svarar Mogert.

  • Publicerad 12:22, 13 okt 2017

Det är Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden, som inte tycker att majoriteten tar ordningsproblemen på stadens bibliotek på tillräckligt allvar.

Främst är det en debattartikel av kulturborgarrådet Roger Mogert (S), publicerad i veckan i SvD, som sticker i ögonen. I den går Mogert till hårt angrepp mot "konservativa debattörers krav på tysta bibliotek" som han anser är förtäckt rasism med udden riktad mot förorterna.

– Bibliotek ska vara trygga. Att som Mogert skriva att det är klassförakt och främlingsfientlighet att vilja ha det, det är absurt. Han gör ett osnyggt retoriskt grepp för att vrida debatten. Det handlar inte om tysthet utan om hot och våld, säger Rasmus Jonlund.

Bibliotek stänger kvällstid efter bråk

Han erkänner att biblioteksstök, som blivit en het debattpotatis, inte är en enkel nöt att knäcka.

– Man måste börja med att erkänna att problemet finns, vilket det gör överallt och inte bara i förorten. Mogert viftar bort de av oss som är kritiska och ser inte det här som ett bekymmer. Han är fel ute.

Vill ha kommunala ordningsvakter

Konkret vill oppositionen porta personer som upprepade gånger uppfört sig illa. Jonlund och Liberalerna anser att man inte ska behöva vänta på att det sker nya otryggheter när det är kända bråkmakare som dyker upp.

– Sedan ska bibliotekarier inte vara väktare. Utan de ska få hjälp med avvisningar av polis eller ordningsvakter. Här skulle vi vilja se att det fanns kommunala ordningsvakter i lokalsamhället.

S: Liberalerna har fattat fel

Roger Mogert anser att det är Rasmus Jonlund som är fel ute. Och berättar att det i den rödgrönrosa majoritetens budget för nästa år öronmärkts en miljon kronor för riktade trygghetsinsatser på just bibliotek, med utrymme att skjuta till mer vid behov. Och "risken är stor" att det kommer behövas, främst för att stärka personalresurser.

– Klart att det finns trygghetsproblem. Det gör det i alla offentliga rum. Och vi jobbar extremt mycket med det, rent konkret med vakter, tyvärr. Det är ett pågående arbete som tar mer och mer resurser, säger kulturnämndens högste ansvarige politiker.

Mogert vill ha två bollar i luften på en gång

Han anser att tysthet och trygghet är två olika debatter – "jag tycker man kan diskutera olika saker samtidigt".

– Jag och Rasmus står egentligen inte långt ifrån varandra. Min debattartikel riktar sig mot konservativa, inte liberaler. Idag på Expressens ledarsida attackerar de mig för det jag skrivit om kravet på tysta bibliotek. Sedan attackerar de Kistas bibliotek som de bildgooglat istället för att besöka. I Kista har de efter flytten till centrum, min företrädares bästa beslut, tredubblat besöken och dubblerat utlåningen.

Gällande den ständiga frågan om att porta folk som bråkar, säger Mogert kort och gott:

– Det är rent juridiskt omöjligt för kommunen att göra det. Det kräver en lagändring.