Som Mitt i nyligen kunde rapportera har stadsdelsförvaltningen i Hägersten-Älvsjö sagt upp lokalen Hövdingagården i Aspudden. Beslutet grundas i att ungdomsgården, som enligt stadsdelen inte varit så välbesökt, ska läggas ner. I stället erbjuds de äldre ungdomarna plats på en ny ungdomsgård som ska öppna i Liljeholmen. Även ungdomskaféet i Gröndal ska läggas ner.

I samband med detta har även Aspuddens skola valt att flytta fritidsverksamheten för mellanstadiebarn, som i dag drivs av en föräldraförening, in i lokaler i skolbyggnaden. Något som mött stora protester.

En namninsamling mot beslutet har i skrivande stund över 1 500 namnpåskrifter.

https://www.mitti.se/nyheter/pro-drabbas-nar-hovdingagarden-laggs-ner/repujt!zh0Hk@Re8EX9VpT3i6BoTw/

Nytt ungdomshus

Som ordförande för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd ansvarar Abit Dundar (L) för beslutet om att stänga ner ungdomsgården.

– De blir ett nytt ungdomshus i Liljeholmen samt mobila team. Vi har undersökt besöksfrekvensen på ungdomsgårdarna och därav omstrukturering, säger han.

Han säger vidare att man vill ha en mer kontrollerad verksamhet.

– Vi vill skapa kvalitet och innehåll och då handlar det inte om att öppna nya ungdomsgårdar i varje kvarter. Den klassiska ungdomsgården från 1968 eller 70-talet är inte ansvarstagande. Vi vill utgå från verkligheten. Kanske mer digitalt anpassad verksamhet – pandemin har visat att det går att ha digitala samtalsgrupper.

Oppositionen kritisk

Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd är kritisk både till flytten av fritidsverksamheten till Aspuddens skola, som skolan ansvarar för, och nedläggningen av ungdomsgården, som stadsdelen ansvarar för.

– Det har nyligen gjorts en stor utredning om behovet av meningsfulla verksamheter för barn och ungdomar så det här beslutet ter sig väldigt märkligt. På Hövdingagården finns målgrupper som behöver nås, just här finns exempelvis en större andel flickor. Om man ersätter det med ett ungdomshus i Liljeholmen riskerar verksamheten att utarmas.

Det nya ungdomshuset i Liljeholmen, är inte det en bra satsning?

– Det kan vara ett fantastiskt komplement för de äldre ungdomarna när stadsdelen växer. Men det är ologiskt att stänga ner i stället för utöka. Givet situationen vi har med ökad otrygghet är det ju bra att satsa mer på barn och unga och inte lägga ner verksamheter.

Som kulturborgarråd har Jonas Naddebo (C) det övergripande ansvaret för ungdomsgårdarna, inte de yngre barnens fritidsverksamhet. Men han skriver i ett mejl till allmänheten i Aspudden att ”det är beklagligt om beslutet kring lokalen inte har föregåtts av dialog med respektive verksamhet och att information inte nått fram”.

https://www.mitti.se/nyheter/hovdingagarden-ska-tommas-pa-barn/repujo!RuLv7OX67wciot0XriC2bA/