Politisk majoritet i Haninge för omstritt seniorhus i Vega

En opassande, svulstig ”betongklump” – eller välbehövliga, trygga seniorbostäder? Under måndagskvällen godkändes detaljplanen för det tre våningar höga Bovieran-huset i Vega. – Bostäderna är extremt populära när man tittar på efterfrågan, säger kommunalråd Petri Salonen (C).

  • Publicerad 16:00, 14 sep 2020

Artikeln har uppdateras.

Runt 200 grannar i Vega har i en namninsamling sagt nej.

Bland dem finns det dem som kallar huset för en ”stor, hög betongklump” och villaföreningarna är emot.

Trots att antalet lägenheter bantats från 50 till 36 stycken finns motståndet kvar mot det tre våningar höga Bovieran-huset som planeras på en skogsdunge längs Vardövägen, Vega.

L och V är emot

Liberalerna och Vänsterpartiet var också emot, men en majoritet sade ja på måndagskvällens kommunfullmäktige.

Jag tror det kan bli bra

Petri Salonen (C)

Med inspiration från franska rivieran och en gemensam vinterträdgård som kronan på verket bygger Bovieran sina unika seniorboenden runt om i Sverige.

Bild från ett annat Bovieran-hus. Foto: Bovieran AB

Och det tycks gå bra.

Omsättningen i Göteborgsbolaget har ökat stadigt de senaste åren.

Cykelvägarna byggs ut

Även gång- och cykelvägarna på Vardövägen byggs ut i samband med bygget och trots den skakiga bostadsmarknaden tror stadsbyggnadsnämndens ordförande Petri Salonen (C) att huset fylls.

Fakta

Vinterträdgårdar och fiskdammar

Vad är ett Bovieranhus? De stora inglasade och prunkande vinterträdgårdarna, med bland annat boulebanor, oliv- och apelsinträd och fiskdammar, är det mest kännetecknande för seniorhuset. Vinterträdgårdarna ska aldrig ha lägre temperatur än 13 grader oavsett väderlek ute.

Husen byggs enligt samma koncept landet över.

Hur många lägenheter får plats? I husen brukar 40-50 lägenheter få plats. I huset i Vega har antalet bantats till 36 lägenheter.

Källa: Bovieran AB
Visa merVisa mindre

– Bostäderna är extremt populära när man tittar på efterfrågan. Jag tror det kan bli bra, sade han inför mötet.

Grannarna upplever att det blir betongklumpar

Petri Salonen (C)

2015 stod ett Bovieran-hus i Västerhaninge klart och året efter kom Bovieran AB och Haninge kommun överens om att Bovieran skulle bygga ett seniorhus även i Vega.

Tomten köper man av kommunen för 22,4 miljoner kronor, och Bovieran har uppgett för Mitt i att man siktar på byggstart under 2021.

Petri Salonen (C). Foto: Mostphotos

– Detaljplanen beskriver bara hur marken får styras. Nästa steg blir hur huset ska gestaltas och det kommer tas hänsyn, säger Salonen.

Hur ser du på alla reaktioner?

– Grannarna upplever att det blir betongklumpar mitt i villasamhället, men vi tror att det kan bli en byggnation som passar in och som kan kopplas till både det gamla villaområdet och nya Vega.

Under måndagskvällens fullmäktige anklagade oppositionsrådet Sven Gustafsson (M) Liberalernas gruppledare Tobias Hammarberg för delikatessjäv och oförutsägbarhet eftersom Hammarberg i ett sent skede hade vänts sig emot planerna och själv bor i Vega-området.

Hammarberg kommenterade aldrig anklagelserna.