Carina Erlandsson, ordförande i socialnämnden i Danderyds kommun, anser att tiggeri bör förbudas på grund av att barn far illa, både i Sverige och i Rumänien. Foto: (tv) Roland Magnusson - (th) Moderaterna Danderyd

Politikertopp i Danderyd: "Förbjud tiggeri"

Danderyds ordförande i socialnämnden, Carina Erlandsson (M), menar att tiggeri på Sveriges gator ska vara förbjudet för alla. Hon menar på att barn till EU-migranter far illa. Förbudet skulle då även gå ut över de med svenskt medborgarskap som ber om pengar.

  • Publicerad 11:47, 14 okt 2016

Under fredagsmorgonen publicerade dagenssamhalle.se ett debattinlägg av Danderyds ordförande i socialnämnden Carina Erlandsson (M). Där skriver hon att hon kommit fram till att hon anser att man ska förbjuda tiggeri - anledningen, enligt henne, är att barn far illa.

– Man måste diskutera den här frågan ur ett barnperspektiv. Det enda som diskuteras är nedskräpning och sanitära problem, säger hon till Danderyds Nyheter.

Bland annat skriver hon: "Barn som lever med tiggande föräldrar i Sverige är helt rättslösa. Vi har barnkonventionen, socialtjänstlagen och barnperspektivet som ska skydda alla barn. Detta gäller dock inte alla barn som lever här."

– Trots att vi säger oss ha skyddslagstiftningar som säger sig omfatta alla barn gäller inte det. Respektive socialtjänst kan vilja omhänderta ett barn, men man får inte det på grund av att barnet inte har sin hemvist i Sverige. Barnkonventionen borde stå över det, säger hon.

Som det är idag, menar hon, att barnen som följer med sina föräldrar till Sverige far illa och även de som blir kvar i Rumänien.

–Man får inte lämna sina barn i Rumänien som de gör - de borde vara hemma och ta hand om barnen istället. Vi har haft en dialog med socialtjänsten i Rumänien där det är väldigt många ensamma barn, säger hon.

Så man ska inte få sitta på gatan och tigga?

– Nej, jag tycker inte det och där har vi hamnat nu. Det är många som inte vill det egentligen men vi kan inte göra något för barnet, säger hon.

Det finns många med svenskt medborgarskap som tigger pengar till härbärge och mat, ska man förbjuda det?

– Ja tyvärr så kanske man måste göra det till en början. Det är inte mitt primära syfte, det är att värna om barnen, och om de (med svenskt medborgarskap reds. anm.) råkar följa med på det kanske man måste ta det, säger hon och tillägger:

– Det är inte något permanent förbud man skulle behöva ha, men det viktiga är att lägga krutet i Rumänien och se till att barnen får det bra där.