Här är huset som fastighetsägarna vill riva, granne med klassiska Markeliushuset. Foto: Per Brandt

Politikerna tvekar om rivning på Kungsholmen

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden tvekar om rivningen av 1930-talshuset vid Norr Mälarstrand. Bara två partier säger i dagsläget klart nej.

  • Publicerad 15:44, 21 jan 2020

Det är Lärarförbundet, via ett av deras fastighetsbolag, som har ansökt om rivning av ett hyreshus på John Ericsonssgatan 4, granne med klassiska Markeliushuset. Enligt fastighetsägarna håller huset på att vittra sönder men stadsbyggnadskontoret föreslår att politikerna avslår ansökan.

Lärarförbundet vill riva hus vid Norr Mälarstrand

Alltså, upp till politikerna att ta beslut – och där tvekar man på många håll än så länge.

Klart nej till rivning är det bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som säger i dagsläget enligt en rundfrågning av KungsholmenDirekt.

”Vi anser liksom stadsbyggnadskontoret att det allmänna intresset för att bevara fastigheten överväger starkt.” skriver Maria Hannäs (V) i ett svar.

Flera partier har inte bestämt sig och flera, som Socialdemokraterna och Moderaterna genom stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, hänvisar till kommande interna diskussioner.

Enligt liberalen Björn Ljung är det ett av de svåraste ärendena som nämnden har haft.

– Men jag lutar åt att det bör bevaras och att fastighetsägaren från återkomma med en restaureringsplan, säger han.

Mikael Valier (KD) menar att frågan är större än det enstaka huset.

”Det är ett mycket svårt case som kan få oanade prejudikatkonsekvenser beroende på hur vi beslutar. Tusentals hus i stan är ju byggda med samma typ av material. Aluminatcement som vittrar sönder. Ska man säga nej och kanske låta hus rasa? Vill nämnden ha det ansvaret? Ska man säga ja, och riskera att ”tappa” ytterligare ett stort antal värdefulla hus om fler ”kräver” samma beslut senare?”, skriver han i sitt svar.

30 januari är beslutet planerat att behandlas i stadsbyggnadsnämnden.