Blir fler. Efter valet kan det bli trängre på kommunfullmäktiges sammanträden i Hallunda Folkets hus. Foto: foto: Anna Sjögren

Politikerna ska bli fler i kommunfullmäktige

Vill du bli lokalpolitiker och bestämma i Botkyrka? Dina chanser ökade just. Snart fattar kommunen nämligen ett beslut om att öka antalet platser i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 13:33, 31 jan 2018

Idag sitter 61 Botkyrkabor som ledamöter i kommunfullmäktige. Men efter valet den nionde september kommer kommunens beslutande organ att ha 75 platser. Det enligt ett förslag som ska tas upp i kommunstyrelsen nästa vecka.

Botkyrka har haft samma antal ledamöter sedan 1973 och förslaget att öka dem motiveras med att kommunens befolkning har växt kraftigt sedan dess. Idag har kommunen 66 000 röstberättigade medborgare jämfört med 45 000 då.

Att fler kan bli förtroendevalda stärker representationen och få fler att engagera sig politiskt, enligt det ordförandeförslag som ligger till grund för beslutet.

I samband med att fullmäktige får fler ledamöter föreslås också alla partier med tre till fyra mandat få rätt till en politisk sekreterare på halvtid, de med fem till sjutton får en på heltid och partier med fler än 18 mandat får rätt till två politiska sekreterare på heltid.

Kommunens årliga kostnad för utökningen ökar med cirka tre miljoner.