Pompa och ståt. Daniel Helldén (MP) och Stefan Bergström (C) är vana invigare vid det här laget. Här syns de på Bällsta bro mellan Sundbyberg och Stockholm, efter att ha gjort processen kort med ännu ett band. Foto: Alexander Kuronen

Politikerna saxar sig fram – mitt i valspurten

Det klipps band på löpande band i Sundbyberg – mitt i valrörelsens slutskede. En slump, menar den flitige invigaren Stefan Bergström (C).

  • Publicerad 14:02, 9 sep 2022

Onsdagen den 31 augusti ställde sig två lokalpolitiker på kommungränsen för att förklara den ombyggda Bällsta bro invigd. Den ene av dem var Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad. Han tror att tillställningar av det här slaget kan ha ett bra signalvärde:

– Det är ett sätt att visa upp att saker och ting är klart. Annars flyter bara ombyggnaderna på och man märker inte riktigt stegen.

– Det handlar om att visa vad man får för sina skattepengar, helt enkelt, tillägger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbyberg.

Hans sax har fått jobba hårt på sistone. En dag tidigare klippte han band i Rissne, där en lekplats har rustats upp. Den 1 september var det dags för invigning av en parkslinga och ett konstverk i Ursvik, tillsammans med kommunalrådet Johan Storåkers (L). Storåkers fick i sin tur också äran att inviga konst dagen därpå, fast i Löthallen.

"En slump"

Summa summarum: Fyra tillfällen för Sumpans styre att visa upp sig under festliga former, veckan före valet.

– Jag skulle faktiskt vilja säga att det är en slump, säger Stefan Bergström.

Är det på något sätt ett försök att vinna väljarnas gunst inför valet?

– Nej, men jag skulle vilja säga att vi är en kommun som verkligen satsar på vår stadsmiljö.

– Sedan har vi ganska många invigningar övriga delar av året och de andra åren med.

Den ombyggda Bällsta bro må ha fått sin ceremoniella bekräftelse i dagarna, men samtliga körfält har varit öppna för trafik sedan i våras.

SD: Riv bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik

Att bandet och saxen åkte fram först nu har att göra med schemat i valrörelsen, tror Stefan Bergström.

– Vi hann inte med det före sommaren och så blev det i dag.

Hur tror du att invigningarna påverkar valrörelsen?

– Jag tror att det skulle ha haft större påverkan om det var för några veckor sedan, eller till och med i juni. Nu är det så sent.

Det hindrar inte även oppositionen från att söka sig till bron denna dag. Några meter bortanför Bergström håller Sundbybergs MP-politiker i skyltar med peppande text. "High five" kan cyklisterna läsa när de susar förbi.

Öppningen av bron försenas – igen

Bällsta bro

Ombyggnaden innebär att fotgängare och cyklister numer har separata fält att röra sig på.

Körfälten för bilar är lika många som tidigare, men smalare. Bron har också fått ny belysning.

Projektet skulle ha varit klart i fjol, men har försenats på grund av problem med materialleveranser. De sista detaljerna färdigställs i september.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28