Så här ser ett av kvarteren ut som finns med i detaljplanen. Totalt ska åtta byggas. Foto: Stockholms stad/Tengbom

Politikerna godkänner detaljplanen för Hornsbergskvarteren

Politikerna har sagt sitt. Detaljplanen för att ersätta bussdepån med ett levande bostadsområde i Hornsberg godkänns. De åtta kvarteren får bland annat lägenheter, kontor, hotell, förskolor och idrottshallar.

  • Publicerad 17:47, 20 feb 2020

Totalt planeras åtta kvarter att byggas mellan Kristinebergs IP, Nordenflychtsvägen och Lindhagensgatan, alltså där bussdepån ligger. Arbetet kring att bygga om västra Kungsholmen har varit utdraget och pågått i flera år. Nu är byggplanen ett steg närmre att bli verklig.

Startskott för bygget 2021

Exploateringsnämnden godkände genomförandet av detaljplanen på torsdagen. Startskottet för att bygga kvarteret väntas under 2021, när SL flyttar bussdepån till Solna.

Men redan nu är ett område byggbart och där börjar ett kontorshus byggas redan i år – så fort detaljplanen vinner laga kraft.

Innan detaljplanen kan verkställas måste den först godkännas i kommunfullmäktige under våren.

Åtta nya kvarter väntas

Det var i december som stadsbyggnadsnämnden klubbade igenom detaljplanen för Hornsbergskvarteren på Kungsholmen. Området får bland annat åtta nya kvarter med både bostadsrätter och hyreslägenheter, kontor, hotell, två förskolor, parkeringshus, tre stora idrottshallar och ett nytt torg.

Den första inglytten i området är beräknad till 2025, men tidsplanen är osäker. Hela byggprojektet väntas pågå till 2030.