Så här ska det bli det när det är klart. Foto: Läsarbild Wingård arkitektkontor

Politikerna godkände att Liljevalchs renovering blir ännu dyrare

Kostnaden för renoveringen av Liljevalchs har skenat med hundratals miljoner. På måndagskvällen klubbade kommunfullmäktige den senaste prisökningen.

  • Publicerad 07:00, 15 okt 2019

Under våren 2018 kunde den gamla vårsalongen på Liljevalchs öppna efter försening. Men även restaurang Blå Porten ska renoveras, och en ny konsthall ska byggas intill.

Renoveringen har passerat flera kritiska faser – men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att hela projektet ska bli färdigställt.

Betydligt dyrare än tänkt

Mitt i har tidigare berättat att till- och ombyggnaden av Liljevalchs blir betydligt dyrare än vad som först var tänkt.

Till en början trodde staden att 130 miljoner kronor skulle räcka, men nu väntas det alltså landa på 570 miljoner i stället.

Då är även renoveringen av restaurang Blå Porten inräknat. Under måndagskvällen godkände kommunfullmäktige den utökade budgeten.

Borgarråden Dennis Wedin (M) och Jonas Naddebo (C) skriver dock i tjänsteutlåtandet att man faktiskt har lyckats dra ner på kostnaderna med 60 miljoner – något som varit nödvändigt för att gå vidare med renoveringen och utbyggnaden.

Komplicerad process

Det finns flera orsaker bakom de skenande kostnaderna.

Konstruktionen har visat sig vara mer komplicerad än vad man räknat med från början. Berget i marken behövde förstärkas och spårvagnsspåren utanför Liljevalchs behövde flyttas.

Dessutom upptäcktes mögel i taket på restaurangen Blå Porten – vilket gjorde att utrymmet behövde saneras och mycket behöver återskapas.

– Ett bygge är en process och i varje skede får du reda på fler saker, har projektledaren Daniel Sahlin tidigare sagt till Mitt i gällande felräkningen.

Kraftigt försenat

Bygget har dragit ut rejält på tiden – till en början fanns det planer på att bygget skulle kunna stå färdigt redan 2016, men därefter har öppningen skjutits fram flera gånger.

Hela bygget väntas nu vara färdigt våren 2021, både för restaurang Blå Porten och för nya konsthallen.