Samtal. Lokalpolitikerna Tareq Hassan (S) och Elisabeth Hellström (M) diskuterar politiska frågor med Eleni Iosifidou och Amani Rihan. Foto: Stefan Källstigen

Politikern: "Märks att många unga bryr sig"

När demokratiambassadörerna bjöd in till grillning och aktiviteter i Husby fick ett antal politiker från Järva chans att möta ungdomar och få höra deras perspektiv på viktiga frågor.

  • Publicerad 12:54, 8 jun 2022

Järva får enormt mycket resurser.

Demokratiambassadörerna jobbar för att unga i Järva ska få verktyg för att bli mer engagerade politiskt, men samtidigt uttrycker de unga att det ofta känns som att politikerna inte riktigt lyssnar.

Därför kändes det extra viktigt att delta i eventet, berättar Tareq Hassan, ersättare för Socialdemokraterna i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.

– Vi diskuterade bland annat Nato, och situationen i förorten i stort. Det märks att det är många unga som bryr sig och är väldigt engagerade.

Han kan förstå att det finns en del uppgivenhet och besvikelse gentemot politiken bland medborgare, men lyfter att det också är viktigt att se vilken roll man själv kan ha i den demokratiska processen.

– Jag tycker att vi politiker måste bli mer lyhörda mot medborgarna i stort och lyssna till det som är deras verklighet. Samtidigt är det också viktigt att medborgarna själva förstår det politiska systemet, hur olika politiska processer ser ut och vem det är som beslutar saker. Det för att själva också kunde påverka så mycket de kan och göra förorten bättre, säger Tareq Hassan.

Även Elisabeth Hellström (M), ledamot i stadsdelsnämnden, deltog under kvällen.

– Det har varit mer av dialoger än utfrågningar, vilket var ett bra sätt att umgås på. Det kändes väldigt viktigt för mig att höra om vad de unga tycker och vill.

Hon kan delvis förstå känslan en del har av att vara svikna av politiken.

– Det är en känsla, och känner man något så gör man ju det, det går inte att argumentera mot. Jag har dock suttit i andra stadsdelsnämnder innan, och jag kan säga att jag aldrig varit någonstans där man gör så mycket för de boende i stadsdelen som här. Järva får enormt mycket resurser, till sådana här events till exempel. Samtidigt kan man alltid göra mer, det är ett område som behöver mycket.