Mattias Bernhardsson. Foto: Mostphotos

Politikern dömd efter varg-demonstrationen

Den 29 januari anordnades en demonstration där Haningemoderaten Alexandra Anstrell krävdes på sin avgång. Nu har tingsrätten dömt Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson för brott mot ordningslagen. – Det är en absurd dom, säger Mattias Bernhardsson.

  • Publicerad 16:09, 17 apr 2018

Det var den 29:e januari som 20-30 personer i en en timmes lång demonstration utanför Haninges kommunhus krävde kommunstyrelse- och fullmäktigeledamoten Alexandra Anstrells (M) avgång.

Anledningen var Alexandra Anstrells öppna hållning kring att att förorda skyddsjakt på den nu avlivade Södertörnsvargen.

Hade inte tillstånd

Mattias Bernhardsson har nu dömts till brott mot ordningslagen för att utan tillstånd ha anordnat en icke-tillståndsgiven demonstration. Enligt Södertörns tingsrätt är det klarlagt att Bernhardsson är att betrakta som anordnare. I domen står att det var Bernhardsson som föreslog att demonstrationen skulle anordnas men att föreningen tog beslutet, och vidare att han spritt uppgifterna om demonstrationen genom Facebook-sidan ”Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap” som han är ensam behörig att skriva inlägg på.

Bernhardsson: ”Kom en kvart sent”

Enligt tingsrätten hade Bernhardsson både som initiativtagare och informations-delare så mycket kunskap om demonstrationen att han borde lämnat in en ansökan.

Bernhardsson kallar dock domen absurd.

– Jag dömdes i egenskap av ”anordnare” trots att både polis och andra vittnade om att jag inte var anordnare på plats. Jag dömdes i princip för att jag delade ett event på Facebook. Jag var inte anordnare. Jag kom en kvart sent med barnvagnen, småpratade med några aktivister och gick i halvtid för att natta bebis.

Kan du sitta kvar på din position som gruppledare och ledamot i fullmäktige efter domen?

– Självklart. Jag har fått ett stort stöd från allmänheten, väljare som är rasande över domen hör av sig och hoppas att vi fortsätter demonstrera. Och det ska vi.

Ingen överklagan

Mattias Bernhardsson har inte överklagat domslutet som kom den 17 mars till hovrätten.

– Tyvärr, var tidsfristen att överklaga domen för kort utifrån den arbetstid en advokat behöver för att på ett seriöst sätt pröva en fråga som aldrig prövats förr i en instans där domen blir vägledande.

Tänker neka nästa gång

Bernhardsson säger att han vid demonstrationen blev tillfrågad av polisen om att vara kontaktperson.

– Nästa gång polisen frågar om jag kan vara schysst och ställa upp att vara kontaktperson trots att jag inte är ansvarig så blir svaret nej.