Synagogan på fick tummen ner av tjänstemännen – nu vill politikerna rädda projektet. Foto: Olle Anrell

Politiker vill rädda planerna på ny synagoga

Synagogan på Sibyllegatan fick tummen ner av tjänstemännen – nu vill politikerna rädda projektet. – Vi är angelägna om att hitta en lösning, säger Joakim Larsson (M) vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

  • Publicerad 10:03, 19 jun 2018

Mitt i Östermalm kunde i maj berätta att stadsbyggnadskontoret ger tummen ner åt planerna på att bygga om en mattbutik på Sibyllegatan till en synagoga.

Anledningen är att ombyggnadsplanerna strider mot den gällande detaljplanen för platsen, och förändringarna av huset kan därför inte utföras enligt kontorets tjänstemän.

Men nu kan Mitt i avslöja att det inte alls är kört för synagogan. Politikerna i stadsbyggnadsnämnden har nämligen valt att inte ta några beslut, utan har vid två raka nämndmöten valt att bordlägga ärendet.

M vill hitta lösning

Önskan att bordlägga ärendet kom från alliansen. Moderaterna säger till Mitt i att man är angelägna om att hitta en lösning för en ny synagoga, om inte på Sibyllegatan så någon annanstans.

– Det fanns vissa frågetecken gällande utrymning och tillgängligheten i lokalen som behöver genomlysas och besvaras innan vi kan behandla ärendet. Men vi är angelägna om att hitta en lösning, säger Joakim Larsson (M) vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

S också positiva

Socialdemokraternas pressavdelning skriver i ett mejl till Mitt i att man i grunden är positiva till att synagogan ska få en fungerande lösning. Men man håller med om att det finns frågor om plan- och bygglagen som måste utredas.